Sürüdürülebilir Kalkınma Amaçları Kapsamında Kullanılmış Döküm Kumunun Geri Kazanımı Sorunu

Ülkemizin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) yönelik ilerleme durumuna odaklanacak ve devlet başkanları seviyesinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Yüksek Düzeyli Siyasi Forumunda sunulacak ikinci Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme Raporu (VNR) için STK ve Akademi İstişare Çalıştayı 25 Şubat 2019 tarihinde, Türkiye Belediyeler Birliği merkezinde gerçekleştirildi.

Söz konusu raporun T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda; kamu kurumları, Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörlüğü, özel sektör dernekleri ve Türkiye Belediyeler Birliği ile işbirliğiyle yürütülen hazırlık çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda TÜDÖKSAD da yer aldı.

Açılışını BM Mukim Koordinatörü Irena Vojackova Sollorano ile Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürü Emin Sadık Aydın’ın yaptığı çalıştayda rapor sürecine ilişkin sunumlar yapıldı. Ardından sektör temsilcileri, akademi ve STK temsilcilerinin yer aldığı paralel oturumlarda, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) yönelik mevcut durum ve öneriler ile bunlara yönelik ihtiyaçlar ortaya kondu.

Bu kapsamda, Derneğimiz Genel Sekreteri S. Koray Hatipoğlu tarafından “kullanılmış döküm kumunun yönetimi ve geri kazanımı” sorunu da dile getirildi. Ulusal mevzuatımızdaki eksikler sebebiyle, ekonomik ve çevresel değeri olan yıllık yaklaşık 800 bin ton kullanılmış kumun tamamına yakınının bertaraf edildiği bilgisi paylaşılarak, döngüsel ekonomi prensipleri doğrultusunda bunların değerlendirilmesinin hem ekonomik ve çevresel hem de SKA doğrultusunda birden fazla hedefe katkısının olacağı anlatıldı.

Günden güne gelişen metal döküm sektörünün kullanılmış kum çıktısının da sürekli artış gösterdiğinin, yurt dışında gerçekleştirilen başarılı uygulamaların, ülkemizde bunların gerçekleştirilmesinin önündeki engellerin ve soruna yönelik çözüm önerilerimizin yer aldığı “Kullanılmış Döküm Kumunun Değerlendirilmesi ve Geri Kazanımı” raporumuz da çalıştay kapsamında BM yetkilileri ile paylaşıldı.

Derneğimiz konunun çözüme kavuşturulması için çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı