Yatırımımızın Meyvelerini Topluyoruz

Genel Sekreterimiz Sn. Koray Hatipoğlu ST Endsütri'nin sorularını yanıtladı. Pandemi sürecinde metal döküm sektöründe son durumları aktaran Hatipoğlu, TÜDÖKSAD Akademi eğitim faaliyetlerinin tam gaz devam ettiğini belirtti.

 

TÜDOKSAD Genel Sekreteri Koray Hatipoğlu, pandemi sürecinde uzaktan eğitim tarafında yaptıkları yatırımın meyvelerini topladıklarını ifade etti.

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDOKSADGenel Sekreteri Koray Hatipoğlu, pandemi sürecinde yaşanan durgunlukta ciddi çalışmalar yaptıklarını, krizi fırsata çevirerek eğitim çalışmalarına odaklarını ifade ediyor.

Hatipoğlu, “Geçtiğimiz yıl bu konuda özellikle webinar dediğimiz uzaktan eğitim tarafında yatırım yapmıştık. Yatırımımızın meyvelerini bu yıl topladık. Hatta 2020 yılının ilk sekiz ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 20 daha fazla eğitim yapmışız ve katılımda yine aynı oranda artmış. Dolayısıyla üyelerimiz de bu durumu fırsata çevirerek eğitimlere ağırlık verdiler.” diyor.

Sektör geçtiğimiz mart ayında olduğu gibi üretimin durması gibi bir beklenti içerisinde mi? Pandemi durgunluğunun ikincisinin yaşanması öngörülüyor mu? 

Mart ayında döküm sektöründe yaptığımız birçok anket çalışması var. Aldığımız verilere göre ciddi oranda sipariş iptali ya da erteleme durumuyla karşılaşıldığını gördük. Sektörün her dört dökümhaneden üçü bununla karşılaştığını belirtti. Fakat tesislerimizde üretime kısa süreli ara verme oranı yüzde 40’ta kaldı, yüzde 60’ı üretime bir şekilde devam etti. Sokağa çıkma yasaklarında da istisnalardan yararlanarak üretime devam eden tesislerimiz oldu. Üretim kalkınmanın bel kemiği olduğu için durdurmamak gerekiyor. Dolayısıyla bu doğrultuda var gücüyle bütün sektörlerde olduğu gibi döküm sektörü de çalışmalarına devam ediyor. Elbette, yüz yüze ziyaretlerin yapılamaması, yurt dışı ile ilgili lojistikte yaşanan sıkıntılar gibi birtakım sorunlar var. Ancak sektördeki beklentiler, şu anda ciddi anlamda bir sorun yaşanmayacağı yönünde. Gerçekleştirdiğimiz anket sonuçlarında, nisana göre kayıp beklentisi yıllık bazda yüzde 20 ile 40 civarındaydı. Haziran mayısa göre daha iyi geçtiği için yüzde 20 bandında olacağı tahminleri vardı ama yeni dönemdeki gelişmelerle birlikte neler olacak bilemiyoruz. Yurt içindeki gelişmelerin yanı sıra ihracat ağırlıklı bir sektör olduğumuz için yurt dışındaki gelişmeler de bizi yakından ilgilendiriyor. Pandemi döneminde ağırlıklandırılmış ortalamayı aldığımızda, sektörün kaybı yüzde 48’di. Ancak yıl sonunda ulaşacağı rakamın, yüzde 20-25 bandında olacağı tahmin ediliyor.

2020 başından ilk 8 aylık periyodu değerlendirdiğinizde sektör açısından nasıl bir süreç geride kaldı? 

İlk üç ay normal seyrinde ilerledi. 2020 yılında döküm sektörünün genelindeki beklenti, üretimin bir önceki yıla göre artış göstereceğiydi fakat sonrasında çok ciddi kayıplar oldu. Döküm dediğimizde demir döküm ve çelik dökümü gibi alt sektörleri var. Bunların ikisini birleştirip demir grubu metaller diyoruz. Bir de demir dışı metaller var ki bunların başını alüminyum çekiyor. Özellikle alüminyum sektörü, otomotiv sektörüne yaptığı üretimle pandemi sürecinden ciddi oranda etkilendi, yaşanan kayıp yüzde 60’lara varmıştı. Ama farklı sektörlere olan üretimin yanında otomotivde de yavaş yavaş hareketlenmelerle birlikte, daha hızlı bir toparlanma beklentisi var. Dolayısıyla ilk sekiz aya baktığımızda, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 civarında bir kayıp olacağını öngörüyoruz. Ama bu arada birçok tesis bu süreci değerlendirerek kendi içinde artışlara yönelik birtakım çalışmalar gerçekleştirerek geçirdi. Biz de TÜDOKSAD olarak, ciddi çalışmalar yaptık. Özellikle fırsattan istifade ederek, sektörde eğitim faaliyetlerine ağırlık verdik. Bir bakıma krizi fırsata çevirdik diyebiliriz. Çünkü geçtiğimiz yıl bu konuda özellikle webinar dediğimiz uzaktan eğitim tarafında yatırım yapmıştık. Yatırımımızın meyvelerini bu yıl topladık. Hatta 2020 yılının ilk sekiz ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 20 daha fazla eğitim yapmışız ve katılımda yine aynı oranda artmış. Dolayısıyla üyelerimiz de bu durumu fırsata çevirerek eğitimlere ağırlık vermişler gibi görünüyor ama bir yandan da üretim durmuyor, devam ediyor. Bir başka olumlu gelişme de, sektörümüzde üyelerimiz arasında hastalık sebebi ile işgücü kaybı, ki karantinada buna dahildir, yüzde 15’in üzerine çıkmadı. Yani tesislerimiz önlemlerini aldı. Yeni normalde de bu önlemleri uygulamaya devam ediyorlar. Bu anlamda şimdilik kötü bir senaryo öngörmüyoruz. 

Pandemi dönemindeki kayba rağmen yıl sonu hedefleri yakalanabilir gözüküyor mu? Nasıl bir yıl sonu öngörüsündesiniz?

Yıl sonu hedeflerinin yakalanması mümkün gözükmüyor. Çünkü Türk döküm sektörü, geçtiğimiz yıla kadar ciddi bir atak içerisindeydi. Son 5 yılda dünya döküm sektörünün içerisindeki payını yüzde 34 oranında artırmıştı. 2018 itibarıyla dünya döküm üretiminden, Türk dökümünün aldığı pay yüzde 2’ye ulaştı. Hep dünya ortalamasının üzerinde büyümüştük ve bu yılda büyüme öngörüyorduk fakat aldığımız görüşler, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20-25 bandında bir düşüşü öngörüyor. Eski kapasiteler ulaşılması için öngörülen tarih 2021 sonrası diyebiliriz.

 

 

(Kaynak:St Endüstri Cem Karatay)

 

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı