Döküm Sanayinden 9 Milyar Euro’luk Üretim

Türkiye metal döküm sanayi 2023 yılında zorlu ekonomik koşullara rağmen konumunu korumayı ve güçlendirmeyi başardı. Metal döküm sanayimiz Avrupa’da Almanya’nın ardından 2.sırada, dünyada ise 7.sırada yer alıyor. 

Türkiye Metal Döküm Sanayii, üretim hacmi bakımından Avrupa’nın ikinci ve dünyanın yedinci büyük döküm üreticisi konumunda. Üretim teknolojisi ve kalitesi dünya standartlarının üzerinde olan metal döküm sektörü, otomotiv, beyaz eşya, makine, tarım ve inşaat gibi pek çok endüstriye ürün sağlıyor. Yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağlayan döküm sektörü, net ihracat gelirleriyle cari açığın kapanmasına da katkıda bulunuyor. Bu durum, sektörü Türkiye ekonomisi üzerinde pozitif etkiye sahip stratejik bir sektör haline getiriyor.

2023 yılında döküm sanayii, zorlu ekonomik koşullara rağmen Avrupa ve dünyadaki konumunu korumayı ve güçlendirmeyi başardı. Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl %4,5 büyürken, sanayi sektörü zayıf dış talep ve Şubat depremlerinden olumsuz etkilendi. Ancak, Türkiye Metal Döküm Sektörü ciro ve ihracat değerlerini artırarak dikkatleri üzerine çekiyor.

2023 yılında toplam üretim hacmi %1,9'luk hafif bir düşüşle üç milyon tona gerilese de, sektörün toplam cirosu %8 artarak dokuz milyar iki yüz milyon avroya yükseldi. Bu başarı, sektörün uyum sağlama yeteneğinin ve yüksek üretim kalitesinin bir göstergesi niteliğinde. Ayrıca, döküm sanayiinin ihracatının toplam üretim değeri içindeki payı %69 olarak gerçekleşti, bu da sektörün uluslararası pazardaki gücünü gösteriyor.

Maliyet Artışları Verimlilik Artırıcı Önlemlerle Kontrol Edilmeye Çalışıldı

2023 yılında Türkiye döküm sanayii, maliyet artışlarıyla da mücadele etti. Liradaki değer kaybı, artan ücretler ve yükselen hammadde fiyatları girdi maliyetleri üzerinde baskı yarattı. Elektrik ve doğalgaz gibi enerji maliyetlerindeki artışlar da üretim maliyetlerini yükseltti. Bu maliyet baskılarına rağmen, firmalar verimlilik artırıcı önlemler alarak ve teknolojik yatırımlara yönelerek maliyetleri kontrol altına almaya çalıştılar. Artan maliyetlerin satış fiyatlarına yansıtılması kaçınılmaz oldu ve sektörde fiyat artışlarına neden oldu. Ancak, firmaların çalışan sayısını koruma eğilimi işgücü piyasalarının dirençli kalmasını sağladı ve istihdam oranları sabit kaldı.

Döküm Alıcı Sektörlerden Otomotiv ve Makine İmalat Sanayiilerinden Olumlu Performans

2023 yılında döküm alıcısı sektörler arasında özellikle otomotiv ve makine imalat sektörleri olumlu performans sergiledi. Türkiye'nin toplam motorlu araç üretimi %9 artarak bir milyon dört yüz altmış sekiz bin üç yüz doksan üç adede yükseldi, binek otomobil üretimi %18 oranında artarak dokuz yüz elli iki bin altı yüz altmış yedi adede ulaştı. Traktör üretimi ile toplam üretim bir milyon beş yüz yirmi beş bin dokuz yüz altmış üç adede yükseldi. Bu güçlü performans, otomotiv sektörünün döküm sanayiine olan talebini yüksek seviyelerde tuttu ve sektörün cirosuna katkıda bulundu. Toplam otomotiv ihracatı %13 artarak otuz beş milyar yedi yüz milyon dolara ulaştı.

Döküm alıcı sektörlerden makine imalat sanayi de 2023 yılında dikkat çeken bir performans sergiledi. Sektör, serbest bölgeler dahil ihracatını %11 artırarak yirmi sekiz milyar yüz milyon dolara yükseltti. Almanya, ABD, İtalya ve Birleşik Krallık gibi ana ihracat pazarlarında önemli artışlar kaydedildi. Ev ve endüstriyel soğutma makineleri, içten yanmalı motorlar ve inşaat makineleri gibi ürün gruplarında yüksek ihracat artışları görüldü. Bu olumlu gelişmeler, makine imalat sektörünün döküm sanayiine olan talebini artırdı ve sektörün cirosuna olumlu yansıdı.

Döküm Sektörü 2023 Yılında 7 Milyar Euro İhracat Yaptı

2023 yılında Türkiye döküm sanayii ihracat performansı ile de dikkat çekti. Sektörün ihracatı, bir önceki yıla göre %2,5 düşüşle iki milyon yüz bin ton seviyesinde gerçekleşti, ancak ihracat değeri %7 artarak yedi milyar avroya ulaştı. Bu artış, döküm sanayiinin uluslararası pazarlardaki güçlü konumunu ve yüksek kalite standartlarını koruduğunu gösteriyor. Sektör, ihraç edilen ürünlerin yalnızca %40 ila %50’sini ithal ederek ülkemize diğer sektör ortalamalarına göre çok daha fazla döviz girdisi sağladı. Bu durum, döküm sanayiinin cari açığın kapanmasına sağladığı katkının önemini vurgulamakta. Stratejik bir sektör olarak döküm sanayii, gelecekte de ihracat performansını artırmaya yönelik çalışmalarına hızla devam ediyor.

Yatırımlar Devam Etti

Türkiye döküm sanayii, 2023 yılında artan borçlanma maliyetleri ve sıkılaşan kredi koşullarına rağmen, uluslararası pazarda rekabet avantajını korumak amacıyla kapasite ve teknoloji yatırımlarına devam etti. Bu yatırımlar, üretim hızını ve verimliliği artırmaya yönelik otomasyon sistemlerinden, enerji ve kaynak verimliliğini destekleyici projelere kadar geniş bir yelpazede hayata geçirildi. Sektör temsilcileri, döküm sanayinin mevcut önemli konumunu gelecekte de artırarak korumak ve uluslararası piyasalardaki rekabet üstünlüğünü sürdürmek amacıyla bu yatırımlara öncelik vermeye devam ediyor.

Sektör, Konumunu Korumayı Başardı

Özetlenecek olursa, 2023 yılında Türk döküm sanayii, güçlü adaptasyon yeteneği ve yüksek üretim kalitesi sayesinde, toplam üretim ve ihracatta bir önceki yıla göre küçük düşüşler göstermesine rağmen, genel konumunu güçlendirdi. Sektörün müşteri taleplerine hızlı cevap verebilen esnek üretim yapısı, artan maliyetler ve zorlu piyasa koşullarına rağmen, kapasite ve teknoloji yatırımlarıyla desteklendi.

Önümüzdeki yıllara bakıldığında, ekonomik büyümenin politika sıkılaştırması ve yavaşlayan küresel büyüme nedeniyle 2024 yılında %3,5 oranına gerilemesi, sonraki yıllarda ise hız kazanması bekleniyor. Depremle ilgili yeniden yapılanma devam ettikçe ve iyileşen dış ortam ihracat büyümesini geri kazanmaya yardımcı oldukça toplam yatırımın güçlü kalacağı öngörülüyor. Diğer yandan, özellikle Avrupa Birliği başta olmak üzere yeni uygulamaya konulan iklim değişikliği ve sınırda karbon düzenlemesi kurallarının yükü, sektörün eleman ihtiyacı, pahalı enerji ve finansmandaki sıkıntılar gibi birçok konu sektörün önündeki zorluklar olarak öne çıkıyor.

Döküm sanayii yatırımcıları, bu kapsamda yaptıkları ve planladıkları atılımlarda ileri teknoloji kullanımı ile; verimlilik artırıcı, kaliteyi yükselten ve süreçleri optimize eden dijitalleşme adımlarını atmaya devam ediyor. Müşteri talepleri daha hızlı ve yerinde karşılanırken, diğer yandan yurt dışı pazarlarına açılma stratejileri uygulanıyor ve Ar-Ge çalışmalarıyla sektörde yenilikçi ürünlerin ortaya çıkması amaçlanıyor.

 

Detaylı istatistik için tıklayınız. (Üyelerimize Özel)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı