Döküm Sektöründe Nahif Bir Başarı Öyküsü '' EMİNE DİLEK GÜNDÜZ ''

1996 yılındaki mezuniyetinin ardından düküm sektörüne giren ve genel kanının aksine bu sektörde bir kadının da çok başarılı olabileceğini kanıtlayan Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Erkunt Sanayi Genel Müdürü Emine Dilek Gündüz; hem kendi hikayesini hem de firmanın mevcut konumunu TİMREPORT Dergisi Haziran 2023 sayısında anlattı.

Emine Dilek Gündüz kadınlar tarafından pek de tercih edilmeyen döküm sektöründeki başarısıyla adından sıkça söz ettiren bir yönetici. Döküm endüstrisinde 70 yıldır varlığını sürdüren Erkunt Sanayi'nin genel müdürlük koltuğunda oturan Gündüz, kendi hikayesini şöyle özetliyor:

"Ben 1996 yılında ODTÜ metalürji ve malzeme mühendisliği bölümünden mezunum. Bir metalürji mühendisinin döküm sektörü dışında da çok fazla çalışma imkânı var ama ben dökümde, üretimin içinde çalışmayı tercih ettim.Malum kadın, doğası gereği üretken bir yapıya sahip. Döküm de üretkenliğin en yüksek olduğu sektörlerden biri. Cevherden çıkarılmış pik demir ve hurda ergitilip, günlük yaşantımızda kullandığımız taşıtlar, araçlar, eşyalar haline getiriliyor. Üniversiteden mezun olduğum yıllarda, döküm sektöründe kadın mühendislerle iş görüşmesi dahi yapılmazken diğer firmaların aksine, Erkunt Sanayi, o yıllarda da kadın mühendis istihdamı konusunda öncüydü. Bu vizyoner görüş sayesinde mezun olduğum yıl, Erkunt Sanayi'de üretim mühendisi olarak çalışmaya başladım. On yıllık üretim tecrübesinden sonra, sırasıyla satış müdürü, metod müdürü, teknik genel müdür yardımcısı olarak çalıştım. 2019 yılı itibariyle de Genel Müdür olarak çalışmaktayım ve ülkemizde döküm sektörünü aynı çatı altında toplayan TÜDOKSAD Yönetim kurulunda yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev yapıyorum".

AVRUPA KADIN DÖKÜMCÜ ÖDÜLÜ'NÜ KAZANDI

Emine Dilek Gündüz'ün döküm sektöründeki başarısı sadece yurt içinde değil yurt dışında da karşılık buldu. Öyle ki Gündüz, CAEF-Avrupa Dökümcüler Birliği'nin sektördeki kadınlara özel organize ettiği European Foundry Women's Award'ın sahibi oldu. Emine Dilek Gündüz, bu ödülün çıkış noktasını ve kazanmış olmanın verdiği hissi şöyle ifade ediyor: "CAEF-Avrupa Dökümcüler Birliği, 2022 yılında kuruluşundan beri ilki düzenlenen bir organizasyona imza attı.

Döküm sektöründe çalışan tüm kadınlara özel European Foundry Women's Award sahibini belirlemek için değerlendirmeler yapıldı. Değerlendirme sırasında şirketlerinin gelişimine büyük katkı sağlamak, sektörde ve gelecekte sektörde çalışan kadınlara rol model olup bu mesleğe çekmek için kişisel katkı yapan kadınlar kriteriyle yapılan 16 kişi arasında yapılan değerlendirmede 1. Avrupa Kadın Dökümcü Ödülü'ne layık bulundum. Ben kadın meslektaşlarımın sektöre dahil olmaları için her zaman destekçi oldum ve olmaya da devam edeceğim. Bu ödüle layık görülen ilk Türk kadın ve mühendis olarak ülkem ve şirketim adına çok mutlu oldum".

"ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 80'İNİ İHRAÇ EDİYORUz''

Emine Dilek Gündüz, Genel Müdür olarak görev yaptığı Erkunt Sanayi'nin tarihini ve halihazırdaki konumunu ise şöyle tarif ediyor:

"Bundan 70 yıl önce, 1953 yılında bir model atölyesi olarak kurulan Erkunt, bugün Ankara'da 3 farklı lokasyondaki fabrikalarında, yıllık 70 bin ton döküm ve 1 milyon saat/yıl işleme tezgah kapasitesiyle 1600 kişiye istihdam sağlayan bir yapı haline geldi. Döküm ve işleme sektöründe Türkiye'nin amiral gemilerinden olan Erkunt Sanayi otomotiv, tarım ve iş makinaları sektörlerinde çalışan firmalara döküm ve işlenmiş parça tedarikçisi olarak hizmet vermektedir.

Geniş ürün yelpazemiz içerisinde özellikle motor bloğu, silindir kafası, transmisyon gibi kompleks parçaların döküm, işleme, honlama ve montaj işlemlerini tek çatı altında yapabilme kabiliyetine sahip, çevreye ve insan sağlığına önem veren, kaliteyi yaşam felsefesi olarak benimseyen, sürekli gelişmeye açık; ileri teknolojiyi kullanan, uluslararası standartlarda üretim yapan müşteri odaklı bir firmayız. Üretimimizin yüzde 80'ini ihraç ediyor, yüzde 20'sini ise yurt içinde pazarın güçlü oyuncularına satışını gerçekleştiriyoruz".

SÜREKLİ GELİŞİME AÇIK BİR KURUM KÜLTÜRÜ

"Biz Erkunt olarak kendimizi hiçbir zaman yalnızca bir dökümhane olarak görmedik. Tasarım, döküm ve talaşlı imalatı tek çatı altında yaparak müşterilerimiz için çözüm ortağı olduk. Bu kabiliyetimiz bizi yalnızca Türkiye'de değil dünyada da aranan partner haline getirdi." Diyerek nasıl bir bakış açısıyla hareket ettiklerini özetleyen Gündüz, temel prensipler olarak benimsedikleri parametreleri şöyle sıralıyor:

"70 yıllık geçmişimiz, uzun yıllardır birlikte çalışan üst yönetimimiz, uzman kadromuz, yüksek teknoloji makine parkımız, yüksek kalite standartlarımız ve proaktif hizmet anlayışımız ile müşterilerimizin hep ilk tercihi olmayı başardık. Yurt içinde döküm, işleme ve montaj yapabilen nadir firmalar arasında yer almaktayız. Ürün kalitesini artırmak amacıyla firma bünyesinde gerekli tüm çağdaş metotları uygulamaktayız. Sürdürülebilir kalkınma ilkesiyle doğal kaynak ve girdilerimizi verimli kullanarak 'çevre dostu temiz üretim' yapmayı, faaliyetlerimizden kaynaklanan tüm çevresel etki ve tehlikeleri, meslek hastalıklarını ve iş kazalarını önlemeyi, ulusal ve uluslararası yasal gereklere uymayı, sürekli iyileştirme prensibi ile tüm süreçlerimizin performansını ölçüp periyodik olarak gözden geçirmeyi ve geri bildirime dayalı 'sürekli gelişime' açık olmayı bir kurum kültürü olarak benimsemiş bir firmayız".

ÖDÜLLERLE DOLU BİR YIL

Erkunt için her şeyin iyi gittiği bir yıl yaşadıklarının altını çizen Gündüz, ödüllerle dolu bir zaman diliminden geçtiklerini söyledi: "Ülkemizde 27 sektör, 61 İhracatçı birliği ile 100 bini aşkın ihracatçıyı tek çatı altında birleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 2023/Haziran ayında yayınlanan Türkiye'nin ilk 1000 İhracatçı Araştırmasında Otomotiv Endüstrisi kategorisinde 34. sırada yerimizi aldık. Temmuz ayı içinde Fortune Türkiye ve CRIF Türkiye'nin bu yıl 16'ncısı açıklanan finansal kurumlar ve holding dışındaki tüm sektörleri kapsayan şirketlerin mali verilerinin değerlendirildiği Fortune Türkiye 2022 Araştırmasında da, Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yerimizi aldık. Bundan sonra başarılarımıza yenilerini eklemek için, hedeflerimizi durmaksızın büyüterek devam edeceğiz. Bu başarıda katkısı olan tüm çalışma arkadaşlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ederim".

 

 
 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

204

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı