Duyar Vana’nın Üretim Organizasyonu da Dünya Standartlarında

Pompa ve Vana Sistemleri Dergisi ekibi üyemiz Duyar Vana Fabrikasına ziyarette bulundu.

Duyar Vana 1965 yılında, küçük bir fabrikada üretime başlayan fakat bugün dünyanın 67 farklı ülkesine ihracat yapan, global bir şirket. İstanbul Esenyurt’taki fabrika ve Gürpınar’daki dökümhanenin yanı sıra Ataşehir’deki sprinkler üretim tesisi ile Tekirdağ bölgesinde Çerkezköy, Kocaeli bölgesinde ise Gebze’de bulunan modern fabrikalarıyla üretim ve dizayn faaliyetlerine devam eden Duyar Vana, dünya çapında 700’den fazla projeye tedarik sağlamış, güçlü bir üretici.

Vana üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği Esenyurt’taki, 16 bin metrekarelik alan üzerine kurulu fabrikada, PSVÜ/Son Üretim Yöneticisi Aykut Özman, ekibimize üretim süreçleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Üretim aşamalarının tamamının tesis içerisinde yerleşik olan 5 bin metrekarelik talaşlı imalat sahasında, CNC kontrollü yatay işleme, dikey işleme ve torna tezgâhlarında gerçekleştirildiğini belirten Özman, üretimin en önemli bölümlerinden biri olan modelleme işleminin de fabrika bünyesinde bulunan kalıphane bölümünde, güncel dizayn programları ile CNC tezgâhlardan oluşan makine parkında yapıldığını söyledi.

Duyar Vana fabrikasındaki üretim aşamasında ürünlerin tamamı; tam otomatik kalıplama makinelerinde kalıplanmakta, bilgisayar kontrollü işleme merkezlerinde işlenmekte, plc kontrollü test cihazlarında %100, gövde dayanım ve sızdırmazlık testlerine tabi tutulmakta, talebe göre yaş veya toz boya proseslerinden sonra müşteriye sevk edilmektedir.

Aykut Özman, fabrikada kurulu “hücre üretim sistemi” vasıtasıyla malzeme akışı hızlandırıldığını ve üretim içerisindeki kayıp kaçaklar minimize edilmiştir vurgusu yaptı.

Üretim sürecine ilişkin açıklamalar yapmayı sürdüren Özman, şunlari belirtti: “Merkez depomuz üretim sahasının içine alınmış olup, malzeme talepleri süpermarket raflarından el terminalleri yardımıyla sahaya beslenmektedir. Montaj bölümünde ürünler büyük bir titizlik içerisinde operasyona alınarak boyama işlemine hazırlanır. Montajı biten ürünler için bir diğer üretim istasyonu boyama işlemidir. Elektrostatik toz boya kullanılarak yaklaşık 200 santigrat derece sıcaklıkta fırınlanan parçalar boyama işlemi bittikten sonra test istasyonlarında yüzde 100 fonksiyon ve dayanıklılık testlerinden geçirilerek ambalajlama operasyonu için hazırlanmaktadır.”

Vana döküm fabrikası

Duyar Vana ziyaretimizde ikinci durağımız ise Gürpınar’daki döküm fabrikası oluyor. 8 bin metrekare alan üzerine yerleşik olup, bünyesinde 2008 yılında devreye alınan Japon menşeli otomatik yaş kalıplama hattı ve 2010 yılında kurulan İngiltere menşeli reçine hattı bulunan dökümhanede, maça üretimi, kum hazırlama ve sevk sistemi tam ve yarı otomatik olup, kontrol tamamen PLC sistemleri vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.

Döküm fabrikasıyla ilgili bilgileri ise Duyar Vana Dökümhane Yöneticisi Sadık Türkavcı’dan alıyoruz. Sadık Bey, 350 kg, 750 kg ve 2.000 kg/saat kapasiteli üç ayrı ergitme istasyonuyla birlikte günde 60 tonluk döküm kapasitesine sahip olduklarını, mekanik ve kimyasal laboratuvarlar yardımıyla tüm prosesin kalıp kumu kontrolü, metal analizi, ölçüsel kontrolleri, çekme ve sertlik incelemelerinin yapılabildiğini belirtiyor.

Pik ve Sfero döküm vanaların yanı sıra pirinç, bronz ve alüminyum alaşımlarının dökümünü de kendi tesislerinde gerçekleştirdiklerini belirten Sadık Türkavcı, son üretim bölümünde ise montaj ve dayanıklılık testlerinin uygulandığını belirtti.

Duyar Vana dökümhanesi, tüm fabrikayla birlikte dahil olduğu yalın üretim çalışmaları sayesinde, Türk döküm sanayisi ve ilgili tüm resmi kurumlarda örnek gösterilen dökümhaneler arasında yer almaktadır.

Türkiye’de ilk defa yangın ürünlerinin üretimini ve UL, FM, LPCB, EAC, CE, TSE belgelendirmelerini gerçekleştiren Duyar Vana; Kalite Sistem Yönetimi,  Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemleri ve Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemlerindeki başarısını ISO 9001, ISO 27001 ve ISO 10002 belgeleriyle perçinlemiştir.

Tüm müşterileri için, kalitesi, fiyatları, satış sonrası hizmeti ve teslimat süresiyle tercih edilen bir marka olan Duyar Vana, Türkiye geneline yayılmış 60’dan fazla seçkin bayisi ile müşterilerine her koşulda, en üst düzeyde hizmet ve lojistik destek vermektedir.

 

Kaynak: (Pompa&Vana)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

204

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı