Gür Metal, 35. Yılına Yeni Yatırımlarla Giriyor

Savunma ve havacılık sanayine yüksek hassasiyetli döküm çözümleri sunan Gür Metal, 2025 yılında 35. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Genel Müdür Begüm Yener, geride kalan 2024 yılını ve 2025’e dair hedeflerini değerlendirdi.

2024 yılı, havacılık ve savunma sanayinde sipariş hacminin önemli ölçüde arttığı bir yıl oldu. Gür Metal, bu dönemde üretim kapasitesini genişleterek sektördeki konumunu güçlendirdi. Genel Müdür Begüm Yener, havacılık sektöründeki toparlanmanın ve artan taleplerin şirketin büyüme hedeflerine önemli katkı sağladığını belirtti.

Defensehere.com’a verdiği röportajda yener şu ifadeleri kullandı:

“2024 genel anlamda kolay bir sene değildi. Hatta biraz da enteresan bir seneydi. Çünkü hem bizim açımızdan olumlu yanları çok güçlüydü hem de olumsuz yanları çok güçlüydü. Olumlu yanlardan bahsedecek olursak covid ve sonrası süreçte ciddi anlamda havacılık sanayi bildiğiniz gibi sekteye uğramıştı. Siparişler yoğun anlamda düşmüştü. 2024 bunun çıkışa geçtiği ramp up yaptığı siparişlerin arttığı, bizim üretim hacmimizin arttığı, müşterilerimiz tarafından ciddi anlamda bunun iteklendiği bir sene oldu. Dediğim gibi hem havacılık hem savunma sanayinde siparişler çok yoğunlaştı, üretim hacmimiz sipariş hacmimiz yüzde 40 seviyelerinde arttı 2024 yılında. Tabii bu bizim için çok pozitif bir gelişmeydi.

Gür Metal verimlilik ve dijitalleşmeyi odak noktasına aldı

Ekonomik anlamda çok zor bir seneydi. Çünkü hem küresel hem Türkiye’de bulunan ekonomik belirsizlikler, maalesef bizi de çok sekteye uğrattı. Yüzde 50 veya yüzde 60 seviyesinde ihracatımız var. Geri kalan kısımda yurt içinde çalışıyoruz. Yurt içinde majör olarak savunma sanayi şirketlerine çalışıyoruz. 2024 yılında bu olumsuz dediğim kısımdaki gelişmeler aslında bizi biraz daha kendimizi geliştirmeye itti. Bu hangi anlamda oldu? Bunu üç segmente ayırabilirim. Birincisi verimlilik, sonuçta maliyetlerin dolar bazında artmasıyla bizim verimlilik anlamında yoğun çalışmalar yapmamızı gerektiren bir durum oluştu. İkincisi ERP ve dijitalleşme iki üç sene önce kurmaya başladığımız sistemimize çok ciddi anlamda yoğunluk vererek 2024’te bunu yüzde doksan kullanılabilir seviyeye getirdik. 2025’te hedefimiz bunu yüzde yüz entegre etmek olarak devam edecek.

Havacılık Onaylı Dijital X-Ray Teknolojisi

“Otomasyon ve dijitalleşme anlamında gelişmeler kaydettik. Örneğin bizim ciddi anlamda bir kalite kontrol yükümüz ve xray rükümüz var. Yurtdışından bir dijital xray cihazı alarak Türkiye’de ilk defa bunun Netcap, yani havacılık onayını da sağlayarak şimdi artık havacılık parçalarımızı, dijital olarak film kullanmadan ve çok daha az emek gerektiren bir şekilde dijital olarak sağlıyoruz. Xraylerini çekiyoruz ve bu şekilde raporluyoruz. Bu Türkiye’de bir ilk ve bizim için de çok önemli bir yatırım ve gelişmeydi.”

Yeni fabrika ve yeni tezgahlar

“Hemen fabrikamızın karşı tarafında yeni bir bina inşaatımız başladı ve devam ediyor. Burada hatlarımızı büyüterek entegre bir tesis olarak devam etmeyi planlıyoruz. Keza yine hem alüminyumda hem çelik hatlarımızda, hatlarımızın kapasitesini büyütmek anlamında yeni ocak, yeni seramik sistemleri, yeni işleme tezgahları anlamında yatırımlarımız 2024’te gerçekleşti.2025 bizim için çok önemli bir sene, her şeyden önce şirketimizin 35. yılını kutlayacağımız bir sene Mart ayında, o yüzden iki 2025’te beklentiler yüksek. En başta umuyorum ki bu ekonomik belirsizlikler biraz daha stabilize olacak, daha umutlu bir yaklaşımdayız. 2025’te temelini attığımız yatırımlarımıza devam edeceğiz. 20252’in ilk altı ay içerisinde yeni yerimize büyüyen tesislerimizle birlikte taşınmayı hedefliyoruz.

 

(Kaynak:defensehere)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı