İğrek Makina, Otomobil Üretimine Yönelik Lider Dökümhaneyi Kuruyor

Dökümcülük sektöründe otomotiv kalıplarına yönelik döküm üretiminde liderliği hedefleyen İğrek Makina yeni fabrikasının açılışına gün sayarken Ar-Ge Müdürü Fatih İğrek, “Hedefimiz ülkemiz ve Avrupa’nın otomotiv kalıp dökümü talebini besleyen ana döküm üreticisi olmaktır” dedi.

Bursa’da makina, döküm ve metalürji sektörünün önde gelen firmalarından olan ve dökümcülüğün yanı sıra CNC takım tezgâhları da üretmeye başlayarak pazarda ses getiren İğrek Makina, büyümesini sürdürüyor. Bursa Mustafakemalpaşa OSB’deki arsalarındaki fabrikaların inşaatında son aşamaya geldiklerini belirten Fatih İğrek, “Yeni fabrikamızın ana inşaatı tamamlandı. 150 bin m2 arsaya kurulan üretim tesisimizin en stratejik bölümü yine dökümhanemiz olacak. Yeni fabrikamız 5 dev endüksiyon ocağı ile 190 ton maden biriktirebilecek üretim kapasitesine, parçada 100 tonu bulan parçaları dökebilecek altyapıya sahiptir. Fabrikamız kapasite bazında Avrupa’nın ve hatta dünyanın önde gelen tesislerinden birisi konumuna gelecek. Teknoloji anlamında da çok iyi döküm ekipmanları ve makinaları için yatırımlarımızı yaptık, 40 tırı aşan sevkiyat süreciyle makinelerimizi ülkemize getirdik, kurulumlarını tamamlıyoruz. 2023’ün ilk yarısının sonunda tesisin faaliyetlerine başlamasını planlıyoruz. Bu fabrika ile Togg başta olmak üzere tüm yerli otomobil üreticilerimizin ve Avrupalı üreticilerin ana kalıp dökümü tedarikçisi olacağız” dedi.

“Döküm sektöründe hacim ülkemize kaydı”

Avrupa’da döküm sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Fatih İğrek, “Güncel dünya şartları dökümcülük sektöründe ülkemize bir hacim kaymasına sebep olmuştur. Bu yükün altından kalkmak akıllı, üretken yatırım ve çalışmalar gerektirmiştir. Otomotiv kalıp ve makine parçaları dökümcülüğü bizim ana odağımız iş kolumuzdur. Bu konuda Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veriyoruz, çalışma ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Demir ve çelik alaşımlarında hızlı ve kaliteli döküm tedarik imkanlarımız ile otomobil ve kalıp sanayilerinin güvenilir partneri olmaya devam edeceğiz. Gelişmelerimizi haziran ayında sektörümüzün en prestijli fuarı, 4 yılda bir gerçekleşen GIFA Newcast Düsseldorf’ta Avrupa ve Dünya’ya tanıtacağız” ifadelerini kullandı.

“Lansmanları MATEF ve EMO’da yapacağız”

2023’te iki yeni model piyasaya sunacaklarını belirten İğrek, “Otomotiv sektörünün taleplerini detaylı çalıştık. Üst seviye donanımlarla dökümden mamül rijit gövde yapımızla tezgâhımızı otomotiv kalıp sektörünün özel taleplerine göre bezedik. Sac şekillendirme kalıpları sektörüne yönelik 30 yıla varan tedarik tecrübemiz bu geliştirme aşamasında büyük rol oynamıştır. Kalıpların hızlı, verimli kaba işlemeleri, daha sonra da hassas form işlemeleri firmamızın uzmanlık alanlarıdır. Geçtiğimiz haftalarda 10 metrelik, 5 eksen işleme yetenekli tezgâhımızı TUSAŞ’a teslim ettik, gururluyuz. Ürettiğimiz makinelere yerli üretim işleme kafaları, bindirme ve engelleme teknolojileri, akıllı takip sistemleri, uzaktan servis gibi Endüstri 4.0 yetenekleri de ekleyerek önemli teknolojik hamleler yapıyoruz. Buradaki başarımızın otomotiv sektöründe de mutlaka yankı bulacağından eminiz. 2023’te 2 yeni modelimiz piyasaya çıkacak. İlki 1 metre çaplı freze-torna işleme merkezi. Bu tezgâhın lansmanını bu yıl MATEF İstanbul ve EMO Hannover fuarında yapmayı planlıyoruz. İkinci yeni modelimiz de yatay frezemizdir. Bu iki tezgâh da ülkemizin önemli ölçüde ithal ikamesini azaltacak niteliktedir” diye konuştu.

“Otomotiv’e yönelik CNC takım tezgahları üretiyoruz”

Kendi tasarım ve üretimi olan takım tezgahlarının da gövdelerini döküp, işlediklerini belirten İğrek, “Yerli üretim, yüksek teknolojili, büyük ebatlı, yüksek hız ve hassasiyete sahip CNC freze ve dik torna takım tezgahları tasarım ve üretimi yapıyoruz. Özellikle köprü tipi frezemiz 5 eksende simültane işleme yeteneği ile otomotiv kalıplarının, havacılık parçalarının hassas işlenmesi ve dökme demir, çelik, paslanmaz çelik, titanyum, kompozit malzemeler gibi değerli malzemelerin katma değeri yüksek işlemeleri için tasarlandı ve üretildi” diye konuştu.

 

(Kaynak: Ekonomim)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

204

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı