Kutes, Trakya'da 26 Megavatlık 2 GES'i Devreye Aldı

Kutes Metal, Trakya bölgesinde hayata geçirdiği Edirne ve Kırklareli’ndeki toplam 26 megavat (MW)kapasiteli 2 arazi tipi güneş enerjisi santralini (GES) devreye aldı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda, yeşil üretim felsefesiyle üretime devam eden Kutes, Edirne'de 254 bin 419 metrekare, Kırklareli'de 291 bin 53 metrekare arazi üzerinde hayata geçirdiği 25 milyon Euro yatırım değerine sahip güneş enerji santrallerini devreye aldı.

Toplam 26 MW kurulu güce sahip GES projeleriyle yıllık 38 milyon 988 bin kilovatsaat (kWh) enerji üretmesi beklenen Kutes, bu sayede elektrik tüketiminin yüzde 90'ını yenilenebilir kaynaklardan karşılayacak.

Ayrıca, yıllık 17 bin ton karbondioksit tasarrufu ile karbon emisyonunu 56 bin tondan 38 bin tona düşürmeyi amaçlıyor.

Enerjinin yüzde 90'ını yenilenebilir kaynaklar oluşturacak

Şirket, 2022'de aldığı 'ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası' ile enerji kaynaklarını daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetmeye başladı.

Ayrıca, ISO 14064 Sera Gazı Emisyonlarının Doğrulanması ve Raporlanması Standardı kapsamında başlattığı projeyi Haziran 2023'te Türkak tarafından akredite ettirerek sektöründe bir ilki gerçekleştirdi.

Sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımlar konusunda sektörde öncü olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Kutes, Kutes Döküm fabrikasında kurduğu 630 bin metreküp kapasiteli toz emiş sistemleri ile baca gazı emisyonlarını 5 parçacık milyonda (ppm) seviyesine düşürmeyi başardı.

2023'te devreye aldığı yüksek verimli IE3-IE4 motorlar sayesinde 47 bin 357 kilovatsaat enerji tasarrufu sağladı. Ayrıca, enerji verimliliği yatırımları kapsamında devreye alınan yolluk kırıcılar ve robotik ergimiş metal transfer sistemleri sayesinde ergitme sürecindeki elektrik tüketimini yüzde 10 oranında azaltırken, duruş sürelerinde yüzde 48'lik bir iyileşme elde etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, döküm sektörünün karbon yoğun geçmişinden geleceğe ışık tutan bir hale dönüştürmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Dönüşen dünyamızda, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle yüzde 100 yeşil döküm yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. Son 3 yıldır, GRI uyumlu Sürdürülebilirlik Raporumuzu kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz. Böylece tüm çevresel yatırımlarımızı ve faaliyetlerimizi gönüllü olarak açık bir şekilde belgeliyoruz. Devreye aldığımız GES projelerimizle de hem şirketimiz hem de dünyamız için önemli bir adımı daha geride bırakıyoruz.

Yatırımımız sayesinde tükettiğimiz elektrik enerjisinin yüzde 90'ını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı planlıyoruz. Mevcut altyapımızı optimize ederek 2 yıl içerisinde, aynı site üzerine ek panellerle toplam kurulu gücümüzü 36 megavata yükseltmeyi hedefliyoruz. Uzun vadeli gelecek planlarımız arasında da kurulu gücümüzü 75 megavata seviyelerine çıkarmak bulunuyor. Yeşil üretimle dünyamızı korurken, ülke ekonomimize güçlü bir şekilde katkı sağlamaya devam edeceğiz.

 

 

(Kaynak:AA)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı