Mesa Makina, Üretiminin %80’ini İhraç Ediyor

1979 yılında Konya’da kurulan Mesa Makina A.Ş. döküm ve talaşlı imalat yaparak OEM parça üretmektedir. İlk olarak 1984 yılında egzost manifoldu ile OEM parça üretimine başlayan firma bugün yurt içinde BMC, Otokar, Erkunt Tarım, Ege Endüstri, Temsa firmalarına yurt dışında ise ABB, GE, Claas, Yanmar, Wabtec, Carraro Grup, Kion Grup, Areva, Parker, Lely, Gamesa gibi firmalara kampana, porya, volan, egzost manifoldu, silindir kapağı, turbo charger, fren diski, pompa gövde ve kapakları, şaftlar, fren plakaları, v.b parçalar üreterek üretiminin %80’ini ihraç etmektedir.

Şu anda 35 beyaz yaka ve 80 mavi yaka çalışanı ile Mesa Makina A.Ş. personeli ile bir aile ortamı içerisinde üretim gerçekleştirmektedir. 12.000 ton/yıl döküm kapasitesi ile Organize Sanayi Bölgesinde 30.600 metrekarelik açık alan üzerine 12.500 metrekarelik üretim alanı ile faaliyet göstermektedir.

1994 yılına kadar sadece talaşlı imalat yapan firma, 1994 yılında kendi dökümhanesini kurarak müşterilerine döküm, talaşlı imalat ve montajı tek çatıda toplayarak hizmet vermeye başlamış ve bu nedenle de tercih edilen firma olmuştur.

1999 yılına kadar ihracat yapmayan firma aynı yıl ilk ihracatını Almanya’ya John Deere firmasına yapmıştır. Avrupa’ya ihracat ile birlikte kalite sistem çalışmalarına başlayan firma ilk olarak ISO 9001 Belgesine sahip olmuş 2008 yılında da otomotiv sektörü için büyük öneme haiz ISO TS 16949 Belgesine Konya’da sahip olan ikinci firma olmuştur. 2015 yılında OHSAS 18001, 2018 yılında ise ISO 14001 Belgesini alan firma kalite sistem çalışmalarını hız kesmeden sürdürmüştür.

Müşterilerine hafif metal avantajlarını sunmak isteyen ve sektöründeki yeni trendleri takip eden Mesa Makina A.Ş. 2011 yılı Kasım ayında alüminyum dökümhanesini faaliyete geçirerek alüminyum döküm üretimine de başlamıştır. Firmanın ilerleyen yıllardaki hedefi ise magnezyum dökümhanesi kurmaktır.

IVECO Kalite Ödülü'ne sahip olan Mesa Makina, 2013 yılında EFQM 3 yıldız Kalite Yetkinlik Belgesine, 2018 yılında da EFQM Mükemmellik Modeli 4 yıldız Kalite Yetkinlik Belgesine sektöründe sahip olan ilk firma olmuştur.

Mesa Makina A.Ş. bugüne kadar 3 Tübitak, 3 Mevka ve 7 Kosgeb projesi yürütmüş ve 2018 yılında Ar-Ge Merkezi olmuştur. Ar-Ge Merkezinde yerli ve milli üretime yönelik ürünler geliştiren firma Türkiye’de üreticisi olmayan yüksek basınç filtresi imalatına başlamış ve patent almıştır. Bu kapsamda Turquality alt yapı çalışmalarına başlanmış ve uluslararası marka tescil çalışmaları da eş zamanlı olarak yürütülmektedir.

Kurulduğu günden bu yana otomotiv sektörüne imalat yapan Mesa Makina, üretimini esnek bir yapıya kavuşturarak savunma sanayi, madencilik, raylı sistemler, tarım makinaları, iş makinaları, enerji ve hidrolik sektörlerine de üretim yapmaktadır. Savunma Bakanlığı onaylı tedarikçisi olan Mesa Makina; Aselsan, BMC ve Otokar firmaları ile savunma sanayi sektöründe çalışarak yerli ve milli üretime katkı sağlamaktadır.

2006 yılından bu yana Yalın Üretim Sistemi çalışmalarını sürdüren firma istenilen kaliteyi yakalaması, rekabetçi fiyat politikaları ve tam zamanında teslim süreleri ile müşteri memnuniyetini yakalamış ve sektöre büyük avantajlar sunmuştur.

Faaliyet gösterdiği sektörlerde gerekli bilgi ve birikimini kurulduğu zamandan bu yana sürekli geliştirmiş ve geliştirmeye devam eden firma, müşterilerine sunduğu co-design hizmeti ile çoğu zaman, sadece üretici firma olma statüsünden çıkmış, yapmış olduğu çeşitli iş birlikleri ile üretilebilirlik ve malzeme özelliklerinin belirlenmesi gibi faaliyetleri müşterileri ile birlikte gerçekleştirip önemli ilerlemeler kat ederek tercih edilen tedarikçi olmuştur. Bu kapsamda iki ayrı TÜBİTAK 1507 Projesi yürüterek başarı ile sonuçlandırmıştır.

2018 senesinde KOSGEB’in ilk defa açmış olduğu Stratejik Ürün Destek Programı’na başvuran firma, otomotiv, tarım makinaları ve raylı sistemler gibi önemli sektörleri kapsayan parçaların yerli ve milli üretimini gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla üç adet büyük işletme ile iş birliği yapılmış, gerekli çalışmalara başlanmış ve proje sonuçlandırılmıştır.

Mesa Makina A.Ş. dürüstlük ve güvenirlilik temel değerini yıllarca korumayı başarmış, dinamik, esnek, yenilikçi yapısıyla, %100 müşteri memnuniyetini ve bağlılığını sağlamayı hedef alarak çalışmalarını sürdürmektedir.

“Bilgi ve teknolojiyi etkin kullanan ve yöneten bir firma olmak” stratejisi ile Mesa Makina şehrindeki üniversiteler, MEVKA, KOP, INNOPARK, TEKNOKENT ve KÜSİ ile ortak projeler yürüterek ve iş birlikleri geliştirerek bölgesel kalkınmaya da katkı sağlamaktadır. “Çalışanların yetkinliğini ve katılımını arttırmak”, “sürdürülebilir bir firma olmak”, “Ar-Ge kültürünü firma bünyesinde yaygınlaştırmak”, “özgün ürünler üreterek bu ürünlerin patent başvurularını yapmak ve Ar-Ge ödülü almak belirlenen diğer stratejilerdir.

TÜDOKSAD, TAYSAD, ARUS ve KALDER üyesi olan firma sektörel derneklere de üyedir ve sektöründeki tüm gelişmeleri takip etmektedir.

42 yıllık geçmişi ile 5 kıtaya ihracat yapmayı ve marka olmayı hedefleyen Mesa Makina, Mesa Vakfı’nı kurarak bölgeye teknik ve kültürel anlamda da katkı sağlamayı hedeflemektedir.

 

(Kaynak:SubconTurkey)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı