Tuğçelik'ten Geleceğe Yatırım

Tuğçelik Alüminyum Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Yedek Üyemiz Burak Nergiz’in SteelTürk Dergisine verdiği röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

 

Tuğçelik Alüminyum, 1988 yılında faaliyete geçen, dünyanın önde gelen otomotiv ve beyaz eşya şirketlerine üretim yapan şirketlerden… 

Şirketin Genel Müdürü Burak Nergiz, 2025 yılında faaliyete geçecek Arslan Bey fabrikası ile elektrikli ve hibrit otomotive yönelik üretim yapacaklarını söylüyor. Nergiz, “Endüstri 5.0 odaklı bir teknoloji üstü olmak için hazırlıklar yapıyoruz” diyor.

Sahip olduğu teknolojik üretim üsleri, her biri alanında uzman kadrosu ve yapmış olduğu yatırımlar ile Türk sanayisine değer katan Tuğçelik Alüminyum, son dönemlerde yapmış olduğu yatırımlarla adından söz ettiriyor. Elektrikli otomobil üretimine yönelik yeni hatlarını devreye almaya hazırlanan Tuğçelik Alüminyum, dünyanın önde gelen otomobil ve beyaz eşya devlerine üretim yapıyor. Tuğçelik Alüminyum Genel Müdürü Burak Nergiz, sorularımızı yanıtlarken, yeni dönem planlarını ve hedeflerini paylaştı:

Tuğçelik A.Ş, Türk sanayisinde önemli bir yeri olan şirketlerden biri… Bizlere kısaca Tuğçelik A.Ş’nin gelişimi hakkında bilgilendirir misiniz?

1988 yılında, demir-çelik sektöründe uzun yıllara dayanan piyasa ve sanayi tecrübemizle Tuğçelik Alüminyum’u kurduk. Yıllar içinde büyüyen iş hacmimiz ve kapasitemiz ile kısa zamanda sektörde saygın bir yer edinmeyi başardık. Dünyanın önde gelen otomotiv ve beyaz eşya devlerine hizmet veriyor, her biri alanında uzman kadromuz ve son teknolojiyle donatılmış tesislerimiz ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Kocaeli – Arslanbey fabrikanızdaki faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Bu fabrika elektrikli otomobil üssü olacak deniyor. Bu konuda bizlere neler söyleyebilirsiniz?

Arslanbey fabrikasını, elektrikli ve hibrit otomotiv alt sistemleri üretimine yönelik yeni üretim hatlarıyla donatarak OEM ve Tier1 için bu alanda önemli bir partner olmayı hedefliyoruz. Endüstri 5.0 odaklı, son teknolojiyle uyumlu otomasyon ağırlıklı robotlu üretim hatları, gelişmiş Ar-Ge ve test merkezleri ile adeta bir teknoloji üssü olması için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tesis, 2025 yılı içinde faaliyete geçmeyi planlıyor, ilk makine ve ekipmanlar yurtiçi ve yurtdışından gelmeye başladı. Faaliyete geçecek olan tesiste ağırlıklı olarak yeni nesil elektrikli ve hibrid araçlar için parça ve ekipman üretimi yapılacak. Halihazırda binek otomobil, SUV ve hafif ticari araçlar için komponent üretiyoruz ve bu konuda önemli ihracat başarılarına imza atıyoruz.

Elektrikli araçlara yönelik parça imalatı için yatırım planına aldığınız tesisinizin toplam maaliyeti ve üretim kapasitesi ne olacak?

Elektrikli araçlara yönelik parça imalatı için 55 milyon dolarlık yatırım planımız Ekonomi Bakanlığımız tarafından yatırım teşvik belgesi kapsamına alınmıştır. Son teknolojiyle donatılmış hatlarımızın firmamıza ve Türk sanayisine hayırlı olmasını diliyoruz.

Son olarak güneş enerjisi santrali yatırımı için birkaç bölgede arazi ve proje geliştirme çalışmaları başlattığınızı biliyoruz. Bu konuda bizlere neler söyleyebilirsiniz?

2022 yılının son aylarında gerçekleşen mevzuat değişikliği ile tüketimi bulunan şirketlere lisanssız güneş ve rüzgar santrali yatırımı yapmak sureti ile tüketilen elektriği mahsup etmek imkanı verilmişti. Bizde bu kapsamda önemli maliyet kalemlerimizden biri olan elektrik giderimizi daha rekabetçi şartlar ile temin edebilmek için arazide güneş enerjisi santrali yatırımı yapabilmek için birkaç bölgede arazi ve proje geliştirme faaliyetlerimizi başlattık.

Senenin ilk yarısında çağrı mektubu ve diğer süreçlerimizi tamamlayıp, senenin ikinci yarısında yatırımımızı bitirmeyi planlıyoruz. Bu yatırım sayesinde fabrikalarımızın ihtiyacı olan elektriğin büyük kısmını kendi karşılar hale geleceğiz. Global otomotiv müşterilerimizin beklentisi olan karbon ayak izinin azaltılması ve önümüzdeki günlerde hayata geçecek “Sınırda Karbon Vergisi” gibi yükümlülükler için hazırlığımızı sürdürülebilirlik politikamız çerçevesinde uygulamaya alacağız.

 

(Kaynak:SteelTurk)

 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı