Türkiye Hassas Dökümde Avrupa’nın Yeni Adresi Oldu

Makim Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin İleri, Avrupalı firmaların özellikle Türkiye’den tedarikçi aramalarını hızlandırdığını, bu durumun siparişlere yansıdığını söyledi.

İmalat endüstrisinde kullanılan parçaların üretimine yönelik ileri döküm yöntemi olan hassas döküm, sektörel anlamda dünyada ve Türkiye’de büyümeyi sürdürüyor. Hassas döküm sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan Makim Makina Teknolojileri Sanayi Ticaret AŞ.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin İleri, Çin’in ticari sınırlamalara tabi olması ile beraber, Avrupalı şirketlerin bilhassa Türkiye’den tedarikçi aramalarını hızlandırdığına işaret etti.

"MEDİKAL VE SAVUNMA SANAYİNE YÖNELİK ÜRETİM ARTMALI"

Dünya ticaret savaşlarında yaşanan gelişmeden ötürü Türkiye’de sektörün avantajlı bir konuma geldiğini bildiren İleri, "Döküm sektörünün genelinde olduğu gibi, Avrupa’daki firmalar, Çin’den alımlarına alternatif olarak Türkiye’deki ve Doğu Avrupa’daki hassas döküm firmalarından tedarik çalışmalarına başladılar. Bu siparişlerde artışa neden oldu." dedi.

Söz konusu hızlanmanın sağlıklı olarak devam ettirilebilmesi ve sektörün süratli gelişimi adına katma değeri ve teknolojisi yüksek parçaların üretimine yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayan İleri, bu kapsamda özellikle medikal ve savunma sanayiine yönelik üretimin artması gerektiğini söyledi.

"SEKTÖRÜN KAPASİTE ARTIRMA POTANSİYELİNİ GÖSTERİYOR"

Hassas döküm sektörünün artan taleple beraber söz konusu talebe cevap vermesi noktasında kapasite sorunu yaşadığının altını çizen Tacettin İleri, bazı zamanlarda teslimatlarda gecikmelerin olabildiğine dikkati çekerek bu durumun da sektörün Türkiye’de kapasite artırma potansiyeline işaret ettiğini bildirdi.

2023'TE ÜRETİM 2,43 MİLYON TONA ULAŞACAK

Sektör makina, havacılık ve savunma sanayi, medikal, otomotiv, elektrik, kimya, gıda ve otomasyon başta olmak üzere üretimin tüm alanlarına hizmet sunuyor. Hassas döküm, Türkiye’de çoğunlukla makina, savunma-havacılık, medikal, otomotiv, enerji ve gıda sektörlerine yönelik üretim yapıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Döküm Sanayi Sektör Meclisi-2020 Hassas Döküm Raporu ile Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD)'nin 2021 yılı sektör raporuna göre, dünya çapında 2016'da 1,8 milyon ton olan hassas döküm üretiminin 2023'te 2,43 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

AVRUPA'DA İKİNCİ BÜYÜK ÜRETİCİ KONUMUNDAYIZ

Araştırmalarda yine 2020 yılında pazar büyüklüğü 22-24 milyar dolar bandından bulunan sektörün, gelecek 5 yıllık dönem için yüzde 3,6 ile 5,7 aralığında senelik büyüme oranı tahminiyle beraber 2026 yılına ilişkin pazar büyüklüğünün 25-27 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Amerikan Dökümcüler Birliği’nin (AFS) Ocak 2021’de yayımladığı; 2019 yılını içeren "54. Dünya Döküm Üretimi" istatistiklerine göre Türkiye, toplam 2 milyon 314 bin 215 ton üretimle iki basamak yükselerek dünyada 9., Avrupa’da ise İtalya’yı geçerek 2. büyük döküm üreticisi konumuna ulaştı.

 

(Kaynak: ST Endüstri)

 

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı