"160 Serisi Özgün Motor Ailesi Lansmanı", Kocaeli'de TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü'nde (RUTE) gerçekleştirildi. TÜBİTAK yerleşkesinde yapılan törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, T.C. Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü  Hasan Pezük ile TURASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal katıldı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin raylı sistemlerde ihtiyacını karşılayan ve ihraç eden konumuna geldiğini belirterek, "Bugün tanıtımını yaptığımız Özgün Motor, ülkemizde sıfırdan tasarlanan ve üretilen, aynı zamanda lisans hakları da yüzde 100 ülkemize ait olan ilk ve tek lokomotif motoru özelliğini taşıyor" dedi.

''Türkiye'nin İlk Yerli Tasarım Lokomotif Motorunda" Döktaş Dökümcülük İmzası

2019 yılında başlayan tasarım aşamasından itibaren üzerinde çalışmakta oldukları Raylı Sistemler TUBİTAK RUTE Özgün Motor ailesinin ilk üyesi olan, Değerli Üyemiz Döktaş Dökümcülük tarafından dökümü gerçekleştirilen, 1.050 kg net gövde ağırlığında, 30 lt. hacminde, 1200 beygir gücünde sahip, V8 motorun ilk çalıştırma törenine firmayı temsilen Stratejik Projeler Direktörü ve aynı zamanda TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Demirci katıldı.

Döktaş Dökümcülük bu projeye; Motor Blok gövdesinin üretimi, Silindir kafalarının üretimi, Motor Blok keplerinin üretimi ve Karter parçasının üretimi ile destek vermiştir. Ülkemizin ilk ve önde gelen vermiküler grafitli dökme demir (CGI) malzeme üreticisi olan Döktaş Dökümcülük, gerek motor blok ve de gerekse silindir kafalarının üretimleri ile, ülkemiz için büyük öneme sahip bu projeye destek vermiş olmasından dolayı Türkiye Metal Döküm Sanayisi adına gurur verici bir projeye imza atmıştır.

Firmadan yapılan açıklamada Demiryolu sektörünün ihtiyacı olan döküm parçaların üretimine destek vermeye devam edecekleri, halihazırda sadece motor parçaları değil, sektörün tüm ihtiyaç duyduğu parçaları da üretmek amacıyla çalışmaların tüm hızıyla devam edeceği belirtilmiştir.

 

 
 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

204

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı