AB HÜKÜMETLERİ ÇELİKTE NİHAİ ÖNLEME ONAY VERDİ; TASARLANAN ÖNLEM ŞUBAT BAŞINDA YÜRÜRLÜKTE
AB Komisyonu tarafından hazırlanarak DTÖ'ye bildirilmiş bulunan, alınması planlanan korunma önlemine ilişkin taslak, 16 Ocak 2018 tarihinde AB Hükümetleri'nin onayına sunuldu ve AB üyesi ülkeler, AB Komisyonu'nun çelik ithalatına karşı 2021 yılına kadar korunma önlemi uygulanmasını öngören planı kabul etti.
Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, AB ülkelerinin korunma önlemi planını onayladıklarını ve nihai korunma önleminin Şubat ayı başında uygulamaya aktarılacağı ifade edildi. Açıklamada, ABD’nin çelik ithalatına karşı almış olduğu korunma önlemi sonrasında, ABD’ye çelik ihraç eden ülkelerin AB Bölgesi’ne yönelmesini engellemek ve Avrupalı çelik üreticilerini olası ticaret sapmasından korumak amacıyla bu kararın alındığına vurgu yapıldı. Ayrıca, AB’nin nihai korunma önleminin geleneksel ticaret akışlarını sürdürmeyi hedeflediğine dikkat çekildi.
Komisyon’un açıklamasında, korunma önleminin, menşeine bakılmaksızın iyi çalışılmış bir ürün listesini hedeflediği ve Avrupalı çelik üreticileri ile tüketicileri arasında optimum dengenin gözetildiği belirtildi.
Açıklamada, Dünya Ticaret Örgütü'ne 4 Ocak 2019 tarihinde sunulan önlem taslağında herhangi bir değişiklik olup olmadığına dair bilgi yer almadı.
Avrupa Otomotiv İmalatçıları Birliği ACEA, önlemleri "korumacı" olarak nitelendirdi. ACEA, ABD'nin ithalatında sınırlı bir düşüş olduğunu, ABD'den AB'ye yönelen çelik miktarının oldukça sınırlı olduğunu açıkladı.
AB'ye, en fazla çelik ihracatı yapan ülkeler, Çin, Hindistan, Rusya, G. Kore, Türkiye ve Ukrayna.
Bugünkü oylama ile, nihai önlemin Şubat ayında yürürlüğe aktarılmasının önünde bir engel kalmamış oldu. (www.steel-data.com)