Alüminyum Sektöründe Yeşil Mutabakat ve SKDM Süreci Toplantısına Katıldık

İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde, "Alüminyum Sektörünün Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Süreci: Sürdürülebilirlik ve Sertifikasyon" semineri düzenlendi.

Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) koordinasyonunda, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metal İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Alüminyum Test, Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM) iş birliğiyle İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "İstanbul Alüminyum Sektörünün AB Yeşil Mutabakat politikalarına Uyumu için Sürdürülebilirlik ve Sertifikasyon Merkezi" adlı proje hızla ilerliyor.

Projenin temel amacı, ülkemiz ve İstanbul için stratejik bir endüstri ve ihracat sektörü olan alüminyum üreticilerinin AB Yeşil Mutabakat, döngüsel ekonomi, karbon sınır vergisi ve karbon ayak izi gibi politika ve yasal düzenlemelere zamanında ve etkin bir şekilde uyum sağlamaları için ihtiyaç duydukları sektörel ve işletme bazında rehberlik, teknik destek ve sertifikasyon hizmetlerini sağlamaktır. Proje ayrıca uluslararası akreditasyon sistemlerinin bir parçası olacak şekilde, alüminyum için gerekli olan Yeşil Mutabakat ve döngüsel ekonomi uygunluk sertifikalarını verecek bir Sürdürülebilirlik Sertifikasyon Merkezi kurmayı hedeflemektedir.

Proje kapsamında yer alan önemli iş paketleri arasında SKDM İçin Eğitim ve Pilot Proje Uygulamaları, Alüminyum Sektörü İçin Geri Dönüşüm Envanteri, Alüminyum Sektörüne Özgü Yeşil Mutabakat Uyum Rehberi ve Sürdürülebilirlik ve SKDM Sertifikasyon/Destek Merkezi Kurulumu bulunmaktadır.

Bu kapsamda düzenlenen seminer, 22 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde gerçekleşti. İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Gürmen'in açılış konuşmasının ardından İTÜ ve Yeditepe Üniversitesi'nden değerli hocaların sunumlarıyla geniş kapsamlı bir seminer düzenlendi.

Seminerin birinci bölümünde İTÜ'den Prof. Dr. Özgül Keleş "Alüminyum ile Yolculuk" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. İkinci bölümde ise İTÜ'den Prof. Dr. Onuralp Yücel, Yeditepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Turan ve TMMOB'dan Erman Car katılımcılara alüminyumun kıymetli özellikleri hakkında detaylı bilgiler verdi ve geri dönüşüm, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, karbonsuzlaşma gibi sektör için önemli konuları ele aldı.

TÜDÖKSAD'ı temsilen İş Geliştirme Direktörü Tunçağ C. Şen etkinliğe katıldı.

Etkinliğin sunumlarına buradan ulaşabilirsiniz.

http://talsad.org.tr/wp-content/uploads/2023/05/Bolum-1-Aluminyumla-Yolculuk.pdf

http://talsad.org.tr/wp-content/uploads/2023/05/Bolum-2-Aluminyum-ve-Aluminyum-Sektorunun-Karbonsuzlast%C4%B1r%C4%B1lmasi.pdf

(*Kaynak: TALSAD)

 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı