Döküm Kumu Geri Kazanımı Konusunda İBB İle İkinci Toplantımızı Yaptık!

Kullanılmış döküm kumunun, gelişmiş ülkelerin tamamında, sektör içi kuruluşların yanı sıra sektör dışındaki kuruluşlarda da yeniden kullanımı teşvik ediliyor. Bu konuda pilot proje geliştirilmesi konusunda 13 Şubat’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir’i ziyaret etmiştik.

Konuyla ilgili olarak bu kez İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler’i 27 Şubat 2020 tarihinde ziyaret ettik. Toplantıya Genel Sekreterimiz S. Koray Hatipoğlu ve İstanbul Sanayi Odası Çevre ve Enerji Şubesi Müdür Yardımcısı Ömer İnan katıldı.

Derneğimiz, sektörümüz ve döküm kumlarının yeniden değerlendirilmesine yönelik dünya örneklerini aktardığımız toplantıda, ‘tehlikesiz atık’ sınıfında bulunan söz konusu kumların alternatif hammadde olarak yeniden kullanımı yerine bertaraf edilmesinin döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine aykırılık oluşturduğunu ve ciddi bir çevre sorununa da sebep olduğunu belirttik.

Belediye uygulamalarında kullanılabileceği gibi diğer sektörlerde de değerlendirilmesini sağlamak üzere geri kazanım tesisi kurulmasına yönelik projeyle ilgili hususların tartışıldığı toplantıda İBB’nin ilgili bağlı kuruluşlarıyla görüşülerek ihtiyaç ve uygunluk tespiti yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, gelecek sonuçlar doğrultusunda bu konuyla ilgili destek vermekten mutlu olacaklarını belirtti.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı