Döküm Kumu Teminine Yönelik Tehditler Konusunda Çalışmalarımıza Devam Ediyoruz

Sektörümüzün kum ihtiyacının karşılandığı İstanbul Şile bölgesindeki üretim tesislerinin orman izinlerinin yenilenmesinde yaşadıkları sorunlar halen sürüyor. Çözüm bulunmadığı takdirde önümüzdeki 6-8 aylık süreçte sektörümüzün kum temininde kesintiler yaşanacağı üretici firmalar tarafından dile getiriliyor.

Konuyla ilgili önceki gelişmelerle ve Dernek olarak yürüttüğümüz çalışmalarla ilgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

TOBB Döküm Meclisi aracılığıyla üretici firma izinleri konusunda Tarım ve Orman Bakanlığına yaptığımız başvuru sonrasında konuyla ilgili olarak bu kez, 10 Şubat 2021 tarihinde İstanbul Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin’i ziyaret ettik.

Görüşmede Genel Sekreterimiz S. Koray Hatipoğlu sektörle ilgili genel bilgileri paylaştıktan sonra Şile bölgesinden temin edilen kumun sektörümüz için önemini ve yaşanan sorunların sebep olabileceği sıkıntılarla ilgili bilgi verdi. Ayrıca konuyla ilgili hazırlamış olduğumuz raporumuzu da kendisiyle paylaştı.

Şahin, bu tip ziyaretlerin çok faydalı olduğunu, sektörel talepler konusunda detaylı bilgiye sahip olma fırsatı oluşturduğunu belirtti. İzin sürecinin Bakanlık tarafından yürütüldüğünü; bununla birlikte sanayi üretimine yönelik taleplerin öneminin farkında olduklarını ve bunların sonuçlandırılmasına yönelik hızlandırıcı tedbirlerin alındığını aktardı. Kurulan bu yeni sistemin etkilerinin en geç bir ay içinde fark edilmeye başlanacağını da ekledi.

Öte yandan Tarım ve Orman ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlıkları arasında, bölgedeki maden ocaklarına yönelik bir çalışmanın da hızlandırıldığı bilgisini paylaştı. Daha önce Orman Genel Müdürlüğü, İzin İrtifak Daire Başkanı ile yaptığımız görüşmede de dile getirilen çalışmanın henüz detayları belli olmasa da bölgede bu şekilde değerlendirilecek alanların belli sınırlar içine çekilebileceği tahmin ediliyor.

Yusuf Şahin ayrıca bölgedeki maden ocaklarından elde edilen “özellikli” malzemeler konusunda izin süreçlerinin olumlu olarak değerlendirilebileceğine yönelik Bakan görüşü de bulunduğunu, sektörümüzde kullanılan sanayi kumunun da bu kapsamda değerlendirildiğini sözlerine ekledi.

Buna rağmen izin süreçlerinde son bir yılda yaşanan sorunların sebebi ise bilinmiyor.

Gelişmeleri takip etmeye ve sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı