TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Umur Denizci Dünya Gazetesine açıklamalarda bulundu.

 

Hammadde fiyatlarındaki artış nedeniyle dökümhanelerin günlük karar alma noktasına geldiğini kaydeden TÜDÖKSAD Başkanı Umur Denizci, “Konunun CAEF İdari Kurulu’nda değerlendirilmesi sonrasında birlik bünyesinde ‘Hammadde & İstatistik Çalışma Grubu’ oluşturuldu” dedi.

Geçen yıl dalgalı makroekonomik koşullarla paralel şekilde Türkiye metal döküm sektöründeki yatırımlar 2019’a göre yüzde 51,3 düşüş göstererek 49,8 milyon Euro’ya geriledi. Bu dönemde yeni tesis ve ekipman yatırımlarının önemli bir kısmı beklemeye alınırken gerçekleştirilen yatırımların esas olarak proses verimliliğini ve otomasyon seviyesini artırmaya yönelik olduğu gözlendi. Özellikle döviz kurundaki dalgalanmaların sektörün hammaddede ithalata bağımlı olması nedeniyle dökümhanelerin üretim maliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren sektör temsilcileri, 2020’deki durumun kur krizinin meydana geldiği 2018’dekinden daha olumsuz bir görüntü çizdiğine vurgu yaptı. Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) Başkanı Umur Denizci, dernek olarak hammadde fiyatlarında yaşanan artışları Avrupa Dökümcüler Birliği (CAEF) ve Dünya Dökümcüler Birliği (WFO) nezdinde gündeme taşıyarak; malzeme fiyatları hakkında bilgi veren hammadde endekslerinin daha sağlıklı ve daha sık güncellenerek yayınlanmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Fiyatlar baskı yaratmaya devam ediyor

Devam eden belirsizliklerin ve hammadde fiyatlarının hem uluslararası hem ulusal ölçekte metal döküm sanayileri üzerinde yarattığı baskıya dikkat çeken Denizci, “Konunun CAEF İdari Kurulunda değerlendirilmesi sonrasında birlik bünyesinde ‘Hammadde & İstatistik Çalışma Grubu’ oluşturuldu. Çalışma grubuna İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Portekiz ve İspanya ülke temsilcilerinin yanı sıra ülkemizi temsilen TÜDÖKSAD’ta katılım sağladı. Devam eden grup toplantılarında gözden geçirme çalışmaları için nasıl bir yöntem izleneceğine ve hem dökümhaneler hem de döküm alıcıları için nasıl daha kapsayıcı bir zemin oluşturulabileceğine dair öneriler irdelenmeye devam ediliyor” şeklinde konuştu. Denizci, konuyla ilgili Dünya Dökümcüler Birliği (WFO) nezdinde de bir çalışma grubunun oluşturulması yönünde beklentilerin olduğunu da kaydetti.

Navlun sorunu maliyetleri artırdı

Hammadde fiyatlarında 2020 yılının dördüncü çeyreğinde başlayan artış eğiliminin 2021 yılında devam etmekle birlikte ferro alyaj ve reçine gibi sarf malzemelerin fiyatlarında da döviz bazında yüksek oranda artışlar görüldüğünü belirten

Umur Denizci, ana girdi fiyatlarındaki dalgalanmaların yanında bu malzemelerin tedariki noktasında da sorunların yaşanabildiğini kaydetti. Yüksek talep kaynaklı olarak başlayan fiyat artışlarının tedarik ve lojistik zincirinde oluşan kırılmalar nedeniyle artarak devam ettiğini anlatan Denizci, “Bilindiği gibi sektörümüzde kullanılan hammadde ve yardımcı maddelerin önemli bir bölümü ithalat yolu ile karşılanıyor. Bir süredir, temel olarak ABD ve Çin arasındaki ticaret dengesinin bozulması doğrultusunda ihracatçıların konteyner bulmakta zorluk çekmesiyle yükselen navlun fiyatları da artmaya devam ediyor. Navlun fiyatlarında yakın pazarlarda yüzde 30 civarındaki artış, özellikle deniz aşırı pazarlarda yüzde 300400 civarına çıktığı görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Dünya Gazetesi - Barış Sedef

 

 

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı