Endüstriyel Metal Çıkışta

Ekonomilerin yeniden açılmasına dair her haber ve beklenti yıl başından beri düşüşte olan endüstriyel metallerde fiyatların yönünü değiştiriyor. COVID-19 önlemleriyle arzda yaşanan sıkıntılar da yükselişte etkili.

Ekonomilerdeki 'yeniden açılma’ sinyalleri endüstriyel metal fiyatlarında yükseliş başlattı. Uzmanlar, yeniden açılmanın metal fiyatlarındaki hareketin en önemli etkeni olduğunu vurgulayarak, birçok ülkede salgının zirve noktasını atlatmış olduğu yönündeki beklentinin de fiyatları desteklediğini ifade ediyor. Yılbaşından nisana kadar genel bir düşüş eğiliminde olan endüstriyel metallerde, ay başından bu yana nispi bir yükseliş gözlemleniyor. Peru ve Şili’deki arz sorunları sonrası Çin’in alternatif kaynaklara yönelmesiyle ülkenin bakır konsantre ithalatı martta geçen yıla göre yüzde 1,03 yükselerek 1,78 milyon tona ulaştı.

Bakır altı haftanın zirvesinde

Londra Metal Borsası (LME) 3 ay vadeli bakır fiyatı cuma günü yüzde 2,5 yükselişle 5.269 dolar/ ton seviyesine kadar yükselerek 17 Mart’tan bu yana en yüksek düzeyi gördü. Sonrasında ise bakır tekrar düşüşe geçerek günü yüzde 0,41 düşüşle 5.139 dolardan kapattı. En çok işlem gören Şangay Vadeli İşlemler Borsası haziran vadeli bakır cuma günü yüzde 2,6 yükselerek 6.058 dolara kadar yükseldi. Sonrasında hafif gerileyerek günü yüzde 1,6 artıda kapattı.

Alüminyumda dipten dönüş

Yılbaşından bu yana düşüş seyrinde olan alüminyumda da 8 Nisan’dan bu yana yükseliş var. Yıl başında 1.810 dolar/ton düzeyinde olan LME 3 ay vadeli alüminyum, 8 Nisan’da 1.455 dolar/ton dip seviyesini gördükten sonra cuma günü 1.514 dolardan kapandı. Araştırma şirketi Antaike verilerine göre Çin’in birincil alüminyum talebi 22 Nisan ile biten son 30 günde 150 bin ila 200 bin ton arttı. Öte yandan talep düştüğü halde üretimi devam eden alüminyum fiyatlarında düşüş öngören uzmanlar da var.

Çinko 2 bin dolara yaklaştı

Uluslararası Alüminyum Enstitüsü’ne göre küresel alüminyum üretimi ilk çeyrekte yüzde 2,1 yükseldi. Körfez ve Latin Amerika ülkelerinde artış yüzde 10’un da üzerinde fakat Avrupa ve Çin dışı Asya’daki düşüşlerle birlikte artış yüzde 2,1’de dengeleniyor. Uzmanlara göre talepte kesinlikle böyle bir artış olamayacağı ortada.

Çinkoda ise bu yılın dip seviyesi mart sonunda görüldü. LME 3 ay vadeli çinko fiyatı 24 Mart’ta 1.815,50 dolar/ton düzeyinden kapanırken, nisanda yükselerek 1.958 dolara kadar yükseldi. Haftanın ilk gününde çinko 0,56 yükselişle 1.883 dolardan işlem gördü.

Yunnan eyaleti metal stokluyor

Çin’in Yunnan eyaletinin şirketlere destek olmak için salgın sonrası 800 bin ton baz metal stoklayacağını duyurması da fiyatları kısa vadede destekleyen bir gelişme oldu. Yunnan, en büyük bakır, alüminyum, çinko ve kalay üreticilerinin bulunduğu eyalet. Yapılan açıklamaya göre, eyalet yönetimi 141,22 milyon dolarlık stok alımı yapacak. Stok alımı önerisi, Çin’in Demir Dışı Metal Sektörü Derneği’nden gelmiş. Çin dünyanın en büyük metal tüketicisi ve küresel bakır tüketiminin yaklaşık yarısı Çin’de gerçekleşiyor.

Alman metalcilerin çoğu krizde Alman metal işçileri sendikası IG Metall, cuma günü yaptığı açıklamada temsil ettiği şirketlerin yüzde 77’sinin krizde veya tamamen kapalı olduğunu açıkladı. Bu oran, kurumun Paskalya öncesi açıkladığı anket sonucuna göre yüzde 10’luk bir artışa işaret ediyor. IG Metall’den yapılan açıklamada “Araç üretiminde devam eden kriz ve geniş çaplı üretim durdurmalarının diğer sektörler üzerinde de ciddi etki yaptığı çok açık. Şirketler için durum endişe verici” ifadeleri yer aldı.

 

 

(Kaynak:Dünya)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı