Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarının (G.T.İ.P.) Güncellenmesine Yönelik Çalışmalarımız Sürüyor

TÜDÖKSAD olarak yaptığımız çalışmalarda, daha önce duyurduğumuz üzere, ithalat ve ihracatta kullanılmakta olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarının (GTİP) döküm ürünlerinin tanımlanması konusunda yetersiz kaldığını tespit etmiştik.

Üyelerimizden aldığımız düzenli verilerle oluşturduğumuz TÜDÖKSAD Döküm Ürünleri GTİP Kodları listesi her geçen sorguda genişlemeye devam ederek; 2020 Aralık ayında yaptığımız sorgu sonrasında 180’den fazla ürün koduna ulaştı ve ithalatı ciddi boyutlara varan en az 72 ürünün tanımında herhangi bir döküm ibaresine rastlanmadığını gördük.

Kara ve deniz taşıtları sektörleri başta olmak üzere, beyaz eşya, hidrolik, inşaat ve makine vb. sektörlere parça üretmekte olan metal döküm sektörümüzün ihracatının ve bu alandaki ithalatın en önemli bölümü otomotiv veya makine teçhizatı kapsamındaki GTİP numaraları altında gerçekleşiyor. Bu durum sektörümüzün ihracatının doğal olarak gerçek rakamının çok çok altında hesaplanmasına neden oluyor.

Ayrıca, İlave Gümrük Vergisi düzenlemelerinde, diğer istatistiki çalışmalarda ve ticari politikaların oluşturulmasında sektörümüz için kısıtlayıcı durumlar oluşabiliyor.

Örneğin, sektörümüzün kurulu kapasitesinin tamamının kullanımı için geliştirilen İlave Gümrük Vergisi ve benzeri düzenlemeler bu GTİP numaraları esas alınarak yapıldığından, söz konusu uygulamalarda metal dökümden mamul ürünler yeterince ayrıştırılamayıp liste dışı kalıyor ve bunun sonucunda bazı projelerde döküm parça ithalatı gerçekleşmeye devam ediyor.

TÜDÖKSAD olarak konuyla ilgili resmi makamlar ve çatı kuruluşlar nezdinde başlattığımız çalışmalarımız ise tam gaz devam ediyor.

Bu çerçevede, mevcut GTİP kodlarının sektörümüz özelinde ana ve alt pozisyonlarda boşluk kalmayacak şekilde yeniden düzenlenmesini ve gerekli olan ürünlerimiz için metal döküm olduklarını belirginleştirecek yeni tanımlar açılmasını talep ederek; başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili Bakanlıklarımıza ve Gümrükler Genel Müdürlüğüne başvurduk. Ayrıca, TOBB bünyesinde faaliyet gösteren Döküm Sanayi Meclisi üzerinden de taleplerimizin ilgili makamlara ulaşmasını sağladık.

Son dönemde gerçekleştirdiğimiz toplantılarımız şu şekilde;

  •   20.01.2021 Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Tarife ve Laboratuvarlar Dairesi Başkanı Sn. Tarık Mavili & TÜDÖKSAD toplantısı
  •   10.12.2020, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Sanayi 1 Dairesi Başkanı Sn. Okan Öztürk & TÜDÖKSAD Toplantısı
  •   07.12.2020, TÜDÖKSAD YK Başkanı Sn. Umur Denizci’nin Dünya Gazetesi Röportajı
  •   23.11.2020, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Sn. Nevzat Bozkurt & TÜDÖKSAD toplantısı
  •   28.08.2020, Hazine ve Maliye Bakanlığı & TOBB Sektör Meclisleri İstişare toplantısı (TOBB Demir ve Demir Dışı Metaller Meclisi, Otomotiv Tedarik Sanayi Meclisi, Döküm Sanayi Meclisi ve sektörel sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla)

Çalışmalarımız devam etmekle birlikte içinde bulunduğumuz haftada Trakya Döküm Genel Müdürü Sayın Uğur Kocaoğlu’nun başkanlığını, Tüdöksad YK Başkanı Sayın Umur Denizci’nin başkan yardımcılığını icra ettiği TOBB Döküm Sanayi Meclisi ile TÜDÖKSAD iş birliğinde yeni bir proje başlatıldı.

Projeye kapsamında; sektörümüz ile ilgili GTİP sınıflamalarının güncel ve yaygın olarak kullanılan ticari tanımlara uygun olarak, kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi için bir G.T.İ.P. Çalışma Grubu kurulmasına karar verildi ve ilgili meclis üyesi firmalardan birer temsilci istendi.

Katılımın sektörümüz açısından hayati öneme sahip olduğu Çalışma Grubunun ilerleyen günlerde hızlıca faaliyete geçmesi planlanıyor.

Derneğimiz hem TOBB bünyesindeki G.T.İ.P. Çalışma Grubu hem de kurum olarak resmi makamlar ve çatı kuruluşlar nezdinde yürüttüğü girişimlerine büyük efor sarf ediyor ve bu doğrultuda İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği İDDMİB ile de iş birliğine büyük önem veriyor.

Konuyla ilgili gelişmeleri sektör paydaşlarımıza duyurmaya devam edeceğiz.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı