OSB’lerin Enerji Maliyetleri Düşürülmeli

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a OSB’lerin taleplerini iletti, destek istedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyeleri ve Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyelerinin katılımıyla yapılan Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı. Toplantıda söz alan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin taleplerini Bakan Varank’a ileterek, destek istedi.

COVID-19 salgını dolayısıyla işletmelerin ve sanayi üretiminin zor bir dönemden geçtiğini, kapasite ve üretim kayıpları yaşandığını ifade eden OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, bu dönemde devletin işletmeleri daha fazla desteklemesinin üretimin ve çalışma hayatının sağlıklı devam etmesi için önemli olduğunu vurguladı. OSBÜK olarak bugüne kadar OSB’ler adına talep ettikleri konuların pek çoğunun hayata geçtiğini aktaran Kütükcü, bu dönemde özellikle OSB’lerin enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Kütükcü’den YEKDEM ve TEİAŞ İletim Bedeli talebi

Başkan Kütükcü, salgın dolayısıyla organize sanayi bölgelerinde düşen kapasitelere rağmen YEKDEM maliyeti ve TEİAŞ’a ödenen iletim bedeli nedeniyle elektrik faturalarında aynı oranda düşüşler yaşanmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “OSB sanayicilerimizin üzerinde YEKDEM ve TEİAŞ İletim Bedeli kaynaklı ciddi bir elektrik faturası yükü var. Elektrik tüketimi düşüyor ama bu düşüşe paralel olarak faturalar aynı oranda düşmüyor. OSBÜK olarak YEKDEM maliyetlerinin, salgın süresince alınmamasını, bu mümkün olmuyorsa azaltılmasını veya en azından 6 ay ertelenmesini talep ediyoruz.

Ayrıca TEİAŞ’a sözleşmede belirtilen güce ve tüketim miktarımıza göre bir İletim Bedeli ödüyoruz. Burada Sistem Kullanım anlaşmasındaki uygulamaya göre, 3 yılda bir kez güç düşümü revizyonu talebinde bulunabiliyoruz. 3 yıl içinde fiili güç düşümü olsa bile, bunu güncelleyemiyoruz ve sözleşme gücü üzerinden ödemeye devam ediyoruz. Talebimiz, OSB’lerimize fiili çekiş gücü üzerinden iletim faturası kesilmesi yönünde. OSB’lerimizden hem YEKDEM hem de TEİAŞ İletim Bedeli’nin yeniden düzenlenmesi ile ilgili yoğun talep alıyoruz.”

Bakan Varank’a OSB’lerin doğalgazla ilgili taleplerini de ileten Kütükcü, şöyle devam etti: “2020 yılı Doğal Gaz Alım Satım Sözleşmesinin hükümlerince mücbir sebep olarak kabul edilmesini, 2020 yılında OSB’lere asgari alım taahhüdünün uygulanmamasını, doğalgaz tüketimlerinin gaz alım sözleşmesindeki miktar üzerinden değil fiili sarfiyat üzerinden alınmasını, faturaların da gecikme zammı uygulanmadan en az 3 ay ertelenmesini talep ediyoruz. Bu konuda BOTAŞ’a ve EPDK’ya müracaatımızı OSB’lerimiz adına yaptık, talebimizi ilettik.”

TÜDÖKSAD Konuyla İlgili Girişimlerini Sürdürüyor

Salgın sebebiyle sanayi üretiminin yavaşlamasıyla elektrik tüketiminin azalması sonucunda elektrik maliyetini oluşturan iki kalemden biri olan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) bedeli, elektriğin piyasa takas fiyatının (PTF) üzerinde gerçekleşmeye başladı. Destek mekanizması olarak kurgulanan bedelin, elektriğin esas tutarının üzerinde gerçekleşmesi gibi anormal bir durum kuruluşların elektrik maliyetlerini artırıyor ve imalat sanayisinin üretiminin artmasına şiddetle ihtiyaç olan dönemde daha çok üretim yapanları adeta cezalandıran bir durum oluşturuyor.

Konuyla ilgili bilgi vermek ve en azından normalleşme sürecinde bu bedelin makul seviyelerde tutulacak şekilde düzenleme yapılarak elektrik maliyetlerinin bir nebze olsun hafifletilmesine yönelik talebimizi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK'ya, konuyla ilgili destek talebi yazımızı Hazine ve Maliye Bakanlığı ve İSO'ya gönderdik.

Cumhurbaşkanlığı’nın koordinasyonunda, Bakanlar Kurulu’nda ele alınmak üzere başlatılan Covid-19 Salgını ile Mücadele Kapsamında Normalleşme Süreci’ne ilişkin çalışma gündeminde yer alabilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bilgi notunu paylaştık..   

Yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başkanlığında gerçekleşen Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) video konferans toplantısında Başkan Rifat HİSARCIKLIOĞLU tarafından gündeme getirilmesi için bilgi TOBB'a bilgi notu gönderdik.

 

(Kaynak:Dünya)

 

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı