Tedarikçi Komite Üyelerimiz, TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu ile Online Toplantıda Metal Döküm Sektörünün Durumunu Değerlendirdi

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Tedarikçi Komitesinin bu yılki ikinci toplantısı 21 Ekim Perşembe günü video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Komite başkanımız Sayın Adnan Aytekin’in kısa açılış konuşması sonrasında Dernek Genel Sekreteri Serter Koray Hatipoğlu güncel Dernek faaliyetlerine, metal döküm sektörünün ve döküm alıcısı endüstri kollarının mevcut durumlarına dair bir sunum gerçekleştirdi.

Sayın Hatipoğlu olağanüstü koşullar altında devam eden pandemi sürecine dair hem döküm sektöründe hem de döküm alıcısı endüstri kollarında mevcut durum ve beklentilere dair sunum gerçekleştirdi ve Avrupa Dökümcüler Birliği CAEF üzerinden gelen güncel bilgiler paylaşıldı.

Son dönemde gündemin başındaki maddelerden “Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Vergisi (SKD) Tasarısı” hakkındaki son gelişmeler irdelendi ve Derneğimizin resmi makamlar ve kamu nezdindeki devam eden girişimleri özetlendi.

TÜDÖKSAD’ın ortağı ve aynı zamanda kalite yönetim faaliyetlerinden sorumlu olduğu AB destekli Erasmus+ projesi CHROMAFOR’un 5-6 Ekim 2021 tarihlerinde İtalya’nın Milano kentinde gerçekleşen toplantısı hakkında bilgilendirme yapıldı.

(Daha fazla bilgi ve gelişmelerden haberdar olmak için proje web sayfasını ziyaret edebilir ve Linkedin hesabını takip edebilirsiniz: Web: https://chromafor.eu/ Linkedin: https://www.linkedin.com/company/chromafor/)

İstanbul Şile bölgesindeki kum üretim tesislerinin orman izinleri ve metal döküm sektörünün kullanılmış döküm kumlarının değerlendirilmesiyle ilgili son gelişmeler paylaşıldı.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Umur Denizci söz alarak; İstanbul Şile bölgesindeki kum üretim tesislerinin orman izinleri hakkında kritik bir dönüm noktasına gelindiğini ifade etti.

Metal döküm sektörünün birkaç aylık kum stoğu kaldığının altını çizen Denizci, dökümhanelerin ilerleyen günlerde kum sıkıntısı sebebiyle üretim kesintileri yapmak durumunda kalabileceğini ve otomotiv, savunma sanayi, inşaat ve makine sektörleri gibi ülkemizin en önemli ticaret kalemlerini oluşturan endüstrilerdeki üretim faaliyetlerinin de bundan ciddi hasar alacağını vurguladı.

Tüm resmi makamlar nezdinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek yetkililerden çözüm konusunda bir adım beklediklerini söyledi.

Sunum sonrasında toplantıya katılan tedarikçi üyelerimizin yetkilileri sözü alarak pandemi süreci ve yılın geri kalanıyla ilgili beklentileri değerlendirdi ve ülkemizin şu ana kadarki süreçte geldiği konuma dikkat çekti.

Özellikle yurtdışından ülkemize kayan döküm siparişlerinin giderek arttığı vurgulanarak diğer ülkelere göre avantajlı konumda olduğumuz belirtildi.

Hammadde, enerji ve lojistik fiyatlarındaki artışların seyrinin sektörün gelecek dönem performansında belirleyeceği olacağı da altı çizilen noktalardan biri oldu.

Dilek ve temenniler dile getirildikten sonra toplantı sona erdi.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı