TOBB Ufuk Avrupa ve AB Programları İstişare Toplantısına Katıldık
Türkiye-AB İlişkileri Ekseninde Ufuk Avrupa ve AB Programları İstişare Toplantısı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ufuk 2020" ve "Ufuk Avrupa" programlarının içeriğini bilmenin, programlarla sağlanan imkânlar ve yararlanma süreçleri hakkında bilgi sahibi olmanın önemini vurguladı.​

"Türkiye-AB İlişkileri Ekseninde Ufuk Avrupa ve AB Programları İstişare Toplantısı" zoom yöntemiyle TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada girişimcilerin ve odaların, Ufuk 2020 ve gelecek yıldan itibaren Ufuk Avrupa fonlarından daha fazla faydalanmanın yollarını araması gerektiğine dikkati çekerek, "Ülke olarak buraya kaynak koyuyoruz, bu kaynaklardan istifade edebilmemiz lazım. IPA fonlarında elde ettiğimiz başarıyı, Ufuk 2020 programında da elde edebiliriz." diye konuştu.

-Yeşil mutabakat ihracat üzerinde etkili olacak

Hisarcıklıoğlu, AB'nin çevreye ilişkin hedefleri kapsamındaki düzenlemelerinden Türkiye'nin ihracatının da doğrudan etkileneceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye için AB en büyük ticaret ortağıdır. AB ile ticaret yapmanın, ülkenin üretim altyapısının gelişmesinde ciddi katkısı var. Gümrük Birliği, bizim üretim altyapımızın ve kapasitemizin gelişimine olumlu katkıda bulunmuştur. AB ile ticari ilişkilerimizin geleceğini göz önünde bulundurursak, 'Yeşil Mutabakat'ın ihracatımız üzerinde doğrudan etkisi olacağı muhakkaktır. Biz 'Yeşil Mutabakatı' da üretim yapımızı dönüştürme aracı olarak kullanabiliriz."

-1 milyar avroluk fon imkanı

"Yeşil Mutabakat” için proje çağrısıyla 1 milyar avroluk bir fon imkânı olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, bu programlardan maksimum fayda sağlanması ve sunulan fonlardan yararlanmada herkese görevler düştüğünü söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak bu konuda farkındalık oluşturmak ve üyeleri teşvik etmek üzere çalışmaları da artırarak devam ettireceklerini anlattı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise, Yeşil Mutabakat çağrısının enerji, çevre, ulaştırma gibi birçok alanı etkileyebileceğini belirterek, "Türkiye'nin AB ile ihracat hacmi dikkate alındığında bazı sektörlerimizi çok yakından ilgilendirecek. Bunu bir tehdit olarak değil bir fırsat olarak değerlendireceğimiz görüşündeyiz." dedi.

Mandal, çevrim içi olarak düzenlenen "Türkiye-AB İlişkileri Ekseninde Ufuk Avrupa ve AB Programları İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Ufuk 2020 Programı'nda son 2 yılda elde ettiği başarıların net bir şekilde görüldüğünü söyledi.

Mandal, bu dönüşümün Avrupa Birliği (AB) programlarından alınan geri dönüşü hızlandırdığına dikkati çekerek, "Destek programlarımızı girdi temelinden daha çok, çıktı ve etki temeline dönüştürdük. Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren Ar-Ge'ye ciddi bir kaynak ayrıldı. 2018'den itibaren var olan kaynaklarımızı, potansiyelimizi yetkinliğimizi çıktı ve etkiye dönüştürmeye odaklandık." diye konuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı da özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmeyi önemsediklerini, AB programlarının daha iyi anlaşılması konusunda birçok toplantı yaptıklarını dile getirdi.

Türkiye-AB ilişkileri konusunda gelinen son duruma ilişkin bilgi veren Kaymakcı, katılım müzakereleri, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestliği, terörle mücadele ve göç konusunda iş birliği, Türkiye AB diyalog toplantılarının yapılması gibi konularda gelinen aşamadan bahsetti.

Açılış konuşmalarının ardından, katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı. Daha sonra, "Ufuk 2020 Programı: Yeşil Mutabakat Çağrısı" sunumu yapıldı.

 

(Kaynak:TOBB)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı