Döküm Sektörü Yeşil Dönüşüm Destek Programı Kapsamına Girdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından 2022’de başlatılan;

Sanayi kuruluşlarının yeşil büyümeye ilişkin teknolojik ihtiyaçlarının ortaya konularak bunların giderilmesine yönelik Ar-Ge ve Teşvik Programları hazırlık çalışmaları Derneğimizin yoğun katılımı ve katkılarıyla yıl boyunca devam etmişti.

Milli Teknoloji Hamlesi ve Yeşil Dönüşüm Destekleri kapsamında özel sektör kuruluşlarına destek ve teşvikler sağlanmasını amaçlayan bu çalışmalarda;

TÜDÖKSAD metal döküm sektörünü temsilen Demir-Çelik ve Alüminyum çalışma gruplarında yer almış, tüm sektör paydaşlarının teknolojik ihtiyaçlarını dile getirip raporlar halinde yetkililerle paylaşmıştı.

(https://tudoksad.org.tr/tubitak-yesil-buyume-teknoloji-yol-haritasi-toplantilarina-katildik)

İlettiğimiz detaylı raporlar neticesinde hem Demir-Çelik hem Alüminyum başlıklarında metal dökümhanelerine yönelik “Parça Döküm” konu başlıkları açılarak sektörümüzün tüm talepleri kapsama girmiş bulunuyor.

Bu kapsamda ilgili sanayi kuruluşlarının yeşil büyüme hedeflerine ilişkin Ar-Ge ve Teşvik Programlarının ilki bugün itibariyle başlamış bulunuyor.

Buna göre;

  •   2023 yılının ilk çağrısı TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağları Mekanizması (SAYEM) “Yeşil Dönüşüm” başvuruları bugün itibariyle açıldı.
  •   Sürekli başvuruya açık olacak bu çağrı kapsamında en fazla 4 yıl sürecek projeler için 100 Milyon TL’ye kadar destek verilmesi planlanıyor.
  •   Demir-Çelik döküm proje başlıkları için ekli pdf üzerinde 43-44, Alüminyum döküm için 49. ve 50. sayfalara göz atabilirsiniz.
  •   Desteklenen SAYEM projelerine, verilecek desteğe ek olarak uluslararası fon kaynaklarından geri ödemeli hibelerin sunulmasına ilişkin çalışmalar da devam etmekte.

TÜBİTAK 1704 SAYEM Sanayi Yenilik Ağı Mekanizması Destek Programına ve 2023 yılı çağrısına ilişkin bilgileri;

https://www.tubitak.gov.tr/tr/destekler/sanayi/ulusal-destek-programlari/icerik-1704-sayem-sanayi-yenilik-ag-mekanizmasi web sitesinden edinebilirsiniz.

 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı