10. ULUSLARARASI DÖKÜM KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği tarafından Ankiros-Annofer-Turkcast fuarlarıyla eş zamanlı organize edilen uluslararası döküm kongrelerinin onuncusu 25-27 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Açılışına ve oturumlarına ilginin yoğun olduğu 10. Uluslararası Döküm Kongresi ve etkinlikleri göz doldurdu. 

Türkiye Döküm Sanayicileri tarafından organize edilen 10. Uluslararası Döküm Kongresi ve etkinlikleri Ankiros-Annofer-Turkcast fuarlarıyla eş zamanlı olarak 25-27 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongrenin açılışında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci, Kongre Danışma Kurulu Başkanı Seyfi Değirmenci birer konuşma yaptı.

Bu yılki teması “Türk Döküm Sektöründe Sürdürülebilir Karlılık” olarak belirlenen 10. Uluslararası Döküm Kongresi tüm sektöre son gelişmeleri paylaşmak ve bilgi birikimini arttırma noktalarında eşsiz bir fırsat sundu. Üç gün boyunca 7 oturumda toplam 50 sözlü bildirinin sunulduğu Kongrede, Günay Danışmanlık Genel Müdürü Yaylalı Günay, Hüttenes-Albertus Chemische Werke GmbH – CEO’su Dr. Carsten Kuhlgatz ve Austemper Suzhou Component Manufacture Inc. - 3E Endüstriyel firmasından Gökhan Lale davetli konuşmacı olarak birer sunum yaptı. Kongre ile birlikte; 3. TÜDÖKSAD Erdoğan Nas Çevre Ödülleri, 5. Dökümün Fotoğrafları Sergisi, Hakan Karakaya Döküm ve Heykel Sergisi ile Cevdet Usta ile Döküm Yapıyoruz etkinlikleri de yoğun ilgi gördü.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede Kongre Açılışına Katıldı

10.Uluslararası Döküm Kongresi açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, döküm sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye döküm sektörünün Avrupa’da ve dünyada geldiği noktanın önemine değinen Büyükdede, küçük atölyelerden günümüzün modern tesislerine dönüşen sektör firmalarının tüm dünyaya adını duyurduğunu ve sektörün dünyada artık önemli bir oyuncu olduğunu söyledi. Hem teknoloji, hem de tonaj bakımından kendinden söz ettiren bir sektöre sahip olduklarını belirten Büyükdede, döküm sektörünün Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci, dünyada ise 11. sırada olduğunu belirtti. Büyükdede sözlerini şöyle sürdürdü: “Dökümcülük sadece dökmekle bitmiyor, aynı zamanda bu dökümleri işleme ve nihai ürüne eriştirmek konusunda da sektörümüz önemli bir noktada. 2017 yılında 4,6 milyar Euro kıymetinde 2,2 milyon ton üretim yapan bir sektörden bahsediyoruz ve yaklaşık 40 bin kişiye de direkt istihdam sağlıyor. Ürettiğinin yaklaşık yüzde 70’ini Avrupa başta olmak üzere dünyanın her tarafına ihraç ediyor. Bu kadar önemli bir sektör neden kendi makinalarını da üretmesin. Beklentimiz döküm makinaları konusunda da bir aşama kaydedilmesi, bunu da başaracağına inanıyoruz. Döküm sektörümüz dünyada önemli bir oyuncu, inancımız daha da iyi bir yere geleceğidir. Hammadde konusunda yurtdışına bağımlılığı azaltıldığında, yine yüksek enerji maliyetlerinin düşürülmesi, çevre mevzuatına uygun çalışmaların yapılması ve uygun üretim alanlarını tesis ettiğimizde bu sektörün daha da büyüyeceğine inanıyorum. Sanayi Bakanlığı olarak da döküm sektörümüzün nasıl daha büyüyebileceğini, nerelerde daha iyi üretim yapabileceğine dair ciddi çalışmalarımız var. Hem Çevre Bakanlığımızla hem Tarım Bakanlığımızla, Sanayi Bakanlığı olarak, sanayi bölgelerinden sorumlu bir bakan yardımcısı olarak döküm sektörünün ve demir çelik sektörünün önünü açacak altyapı çalışmalarını sürdürmeye gayret ediyoruz. Bu sektörlerimizin ihtiyaç duyduğu enerji alanlarının karşılayacak altyapı yatırımlarını hızlandırmaya gayret ediyoruz” dedi.

Büyükdede konuşmasında, sektöre hizmet vermiş tüm sanayicilere ve bu sanayicileri bir araya getiren Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği’ne katkılarından dolayı teşekkür etti.Bakan yardımcısından sonra söz alan Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve açılış törenine katılan tüm paydaşlara teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında özellikle eğitim konusunda hedefledikleri projelerden bahsetti.   

Denizci, “Sayın Hasan Büyükdede, sektörümüzdeki gelişmeleri çok güzel yorumladı, ben de aynı şeyleri tekrar etmek istemiyorum, kendisine teşekkürlerimizi iletiyorum. Derneğimiz sektörümüzdeki bu ilerlemenin önemli bir faktörü olan insan kaynağı eğitimiyle ilgili çok ciddi yatırımlar yapmaya başladı, öncelikle kurumsal sponsorlarımız bu konuda çok ciddi destekte bulundu. Bunun neticesinde TÜDÖKSAD Akademi olarak yaptığımız eğitimlere ilave olarak internet üzerinden eğitim başlatmak istiyoruz. Bu kapsamda internet üstünden canlı eğitimler vermek istiyoruz. Bu sistemi şuanda sektörümüzde en iyi şekilde Amerikan Dökümcüler Birliği yapıyor. Bunu biz de gerçekleştireceğiz. İkincisi yine internet üzerinden tüm sektörümüzün ulaşabileceği bir kütüphane yaratmak istiyoruz. İsteyen istediği konularda araştırma yapabilecek ve tüm bilgilere kütüphanemiz üzerinden kolayca erişebilecek. Üçüncüsü ise yine bir “forum” kurma düşüncemiz var. Örneğin herhangi bir konuda bilgiye ihtiyacı olan bir dökümhane bu forumda bulunan diğer bir dökümhane ile karşılıklı bilgi alış verişinde bulunabilecek. Sektörü kendi içinde eğitimini sağlayan bir düzeye eriştirmek düşüncesindeyiz.” dedi.  Tüm bunların çok kolay gerçekleşebilecek projeler olmadığını söyleyen Denizci, bu projelerde maddi tarafının TÜDÖKSAD sponsorları tarafından sağlandığını, proje teknik altyapıyla ilgili çalışmaların da TÜDÖKSAD tarafından yürütüldüğünü belirtti. 

Döküm Kongrelerinin daha önce bilindiği gibi iki yılda bir Ankiros-Annofer-Turkcast fuarlarıyla birlikte yapıldığına değinen Denizci, bu kongrelerin uluslararası düzeyde organize edildiğini ancak fuarların olmadığı yıllarda ise ulusal döküm kongresinin yapılmaya başlandığını söyledi. Ulusal düzeyde 2017 yılında ilk defa Eskişehir’de yapılan kongrenin çok başarılı geçtiğini belirten Denizci, fuarların olmadığı yıllarda ulusal kongre yapmaya devam edeceklerini söyledi. Hem uluslararası hem de ulusal kongrelerde döküm sektörüyle birlikte hem teorik hem de pratik eğitimlerle kongre seviyesini ve verimliliğini daha üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Denizci, şöyle devam etti: “Bundan sonra gelmemiz gereken seviye çok önemli olmaya başladı. Biz 2,2 milyon ton döküm üretiyoruz ve Avrupa’da ikinci sıradayız. Döküm üretiminde birinci olan Almanya ise 5 milyon ton döküm üretiyor, buraya yaklaşmamız gerekiyor. Bunu da yapabiliriz, yaklaşık 47 yıl önce bu sektöre katıldığımdaki döküm sektörümüzle bugünü yan yana getirmek mümkün değil, çok ileri bir noktadayız. Bundan sonra daha büyük hedeflere odaklanmalıyız, sektörümüzün önü çok açık, inanıyorum ki hedeflediğimiz noktalara da geleceğiz” diye konuştu.  

10. Uluslararası Döküm Kongresi’nin organizasyonuna katkıda bulunan herkese teşekkür eden Denizci, “başta Hannover Messe Ankiros Fuarcılık firmasına ve Sayın İbrahim Anıl’a, derneğimiz üyesi dökümhanelere ve mühendis arkadaşlara, üniversitelerimizin kıymetli akademisyenlerine, kongre danışma ve yürütme kurullarımıza, derneğimiz çalışanlarına ve eğitim danışmanımız Sayın Seyfi Değirmenci’ye özellikle teşekkür ediyorum. Kongre ve etkinliklerimize destek sağlayan tüm üyelerimize ve sponsorlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kongre açılış programından sonra başlayan teknik oturumlar ile eş zamanlı olarak derneğimiz tarafından organize edilen Döküm ve Sanat temalı etkinliklerimiz üç gün boyunca devam etti. Döküm Kongreleri ve Ankiros Fuarlarıyla özdeşleşen ve bu yıl 5.si düzenlenen Dökümün Fotoğrafları Sergimizde Türk Döküm Sanayinin ''Modern Yüzü ve geldiği nokta'' sergilendi.

    

    

Döküm ve Sanat temalı bir diğer etkinliğimiz Döküm Heykel Sergimizde bu yıl Değerli Heykeltraş Hakan Karakaya'nın eserleri sergilendi ve büyük ilgi gördü.

    

Döküm tekniğini en basit haliyle ziyaretçilerimize  ve özellikle geleceğin dökümhane mühendisleri adayları olan öğrencilere yakından tanıtmak amacıyla düzenlediğimiz ''Dökümü Yakından Tanıyalım'' etkinliğimizi de bu yıl 2. defa düzenledik. Ziyaretçilerimiz dökümcü ustamız ile birlikte küçük figürleri kalıplama, döküm yapma ve kalıp bozarak figürleri çıkarma aşamalarını deneyimleyerek döküm zaanatını yakından tanıma fırsatı yakaladılar.

    

 

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

204

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı