Ağır Ticari Satışları Yüzde 172 Arttı

Otomotiv pazarında talep beklentinin de üzerinde hızlandı. İlk iki ayda en hızlı artış yüzde 172 ile çekici ve kamyon pazarında oldu. Yetkililer, 'Henüz sektör ortalamasının gerisinde olsak da satışlardaki bu hızlı dipten dönüş, ekonomi için umut verici' diyor.

Düşük faiz oranları, dövizin seyri ve ekonomik büyüme beklentileri, otomotivde tüketicinin talebini öngörülerin de üzerinde hızlandırdı. İlk iki ayda otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 90 arttı. Bu dönemde en fazla artış ise son dört yılda yüzde 80’in üzerinde kayıp yaşayan ağır ticaride oldu. Ekonominin nabzını tutan 16 ton ve üzeri kamyon pazarı ilk iki ayda yüzde 172 arttı. Bu yüksek artış oranı baz etkisi kaynaklı olsa da hızlı toparlanma sektöre umut verdi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), geçen hafta 2020 Şubat ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı rakamlarını açıklamıştı. Buna göre 2020 yılı şubat ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 89.44 artışla 47 bin 122 adet oldu. Yılın ilk iki ayında ise otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 89.55 artarak 74 bin 395 adet olarak gerçekleşti.

Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı İlhami Eksin, ağır ticari araç pazarındaki satış rakamlarını ilk kez DÜNYA ile paylaştı. Eksin, şubat ayında 16 ton ve üzeri bin 156 adet kamyon ve çekici satıldığını belirterek, “İlk iki ayda toplam bin 516 adet ile geçen yıldan yüzde 172 oranında daha fazla satış gerçekleştirdik. Müşterinin ihtiyacı olan tip ve modelde aracı müşteri ocak ayında satıcı stoklarında bulamadı.Geçen yıl stok maliyetinden zarar gören markalar düşük stokla girmeyi tercih etti. Yıl sonunda toplam pazarın 12 bin adedi aşmasını bekliyoruz. Geçen yıl bu oran 7 bin 444 olmuştu. Ancak sektör ortalamasının 25 bin adet olduğu düşünüldüğünde henüz satışlarda istediğimiz seviyelerin çok gerisindeyiz” diye konuştu. Eksin, treyler pazarında da talabin hızlandığına dikkat çekti

172 ile çekici ve kamyon pazarında oldu. Yetkililer, 'Henüz sektör ortalamasının gerisinde olsak da satışlardaki bu hızlı dipten dönüş, ekonomi için umut verici' diyor.

 

 

(Kaynak:Dünya)

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı