Almanya Sanayi Elektriği İçin Yeni Bir Plan Hazırladı

Sanayi kuruluşlarını enerji maliyetlerinin, ülkenin karbon nötr hedefine paralel olarak azaltılması hedefleniyor.

Almanya hükümeti ülkedeki enerji yoğun sanayi kuruluşlarının, elektrik maliyetlerini ülkenin karbon nötr hedefine paralel ve sübvansiyonlara ihtiyaç duymayacak bir şekilde azaltmak için yeni bir plan hazırladı.

Almanya Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı tarafından açıklanan çalışma raporuna göre plan ile geçiş dönemine yönelik iki aşamalı bir endüstriyel elektrik fiyatı oluşturulması hedefleniyor.

Konu hakkında açıklama yapan Bakan Robert Habeck plan ile sübvanse edilmemiş, düşük fiyatlı yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimine geçişi hedefi doğrultusunda, sanayicilerin ucuz elektriğe ulaşması ile yenilenebilir enerji alanında büyümeyi sağlama hedeflerini akıllı araçlar ile birleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Bakan Habeck hazırlanan rapor hakkında Sanayinin Geleceği İttifakı, federal eyaletlerin enerji ve ekonomi bakanları ile parlamento temsilcileri gibi çeşitli paydaşlarla görüş alışverişinde bulunmayı ve Almanya’nın refahını merkeze alan bu konu için geniş bir sosyal ve siyasi ittifak oluşturmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

6 Avro-sentlik tavan fiyat uygulanacak

Rapordaki önerilere göre kısa vadede sonuç sağlamak için ilk olarak enerji yoğun sanayi kuruluşları için kilovat-saat (kWh) başına 6 Avro-sentlik bir tavan fiyat uygulaması devreye alınacak.

Kuruluşların elektrik tüketimlerinin %80’lik bölümünde bu fiyat geçerli olacak ve kWh başına elektrik maliyetleri yıllık ortalama fiyatların üzerine çıktığı takdirde aradaki fark kur farkı sözleşmeleri ile bu kuruluşlara geri ödenecek.

Bununla birlikte sanayi kuruluşlarının bu destekten yaralanabilmeleri için toplu iş sözleşmelerine bağlı kalmaları, enerji verimliliği gibi dönüşüm alanlarında çalışmalar yapmaları ve yerel üretimlerini sürdürmeleri gibi yükümlülükleri olacak.

PPA sözleşmeleri için kamu güvencesi sağlanacak

Orta ve uzun vadeli önlemler olarak ise yeni inşa edilecek yenilenebilir enerji santrallerinde üretilen elektriğin, üretim maliyetlerine yakın bir fiyattan sanayi kuruluşlarına kullandırılması sağlanacak. Bu santraller de fark sözleşmeleri yolu ile desteklenecek.

Ayrıca sanayi kuruluşları ile yenilenebilir enerji yatırımcıları arasında ikili alım anlaşmalarının (PPA) yaygınlaştırılmasına çalışılacak.

Bu doğrultuda enerji yatırımcılarına sözleşme risklerine karşı kamu tarafından güvenceler sağlanacak ve ikili alım anlaşmalarının orta ölçekli şirketlere yaygınlaştırılmasına yönelik politikalar belirlenecek.

 

(Kaynak:YeşilEkonomi)

 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı