Avrupa Mühendislik Endüstrileri Birliği 2023'te %1,2, 2024'te %1,8 Ciro Düşüşü Bekliyor

Avrupa Mühendislik Endüstrileri Birliği - ORGALIM, Avrupa'nın teknoloji ve makine endüstrilerini temsil etmektedir. Birlik; mekanik, elektrik ve elektronik, ve metal teknolojisi dallarını kapsayan 770.000 şirketten oluşmaktadır. Sektör, Avrupa'da yaklaşık 11.9 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır ve yıllık 2,8 trilyon Avro ciro üretmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin imalat ihracatının üçte birini temsil etmektedir.

Orgalim (https://orgalim.eu/) Sonbahar 2023 Ekonomik Görünüm raporu, Avrupa'daki teknoloji ve makine endüstrileri için temkinli bir tablo çizmektedir.

Rapor, 2023 yılında %1,2'lik bir ciro düşüşü öngörmekte ve talebin azalması nedeniyle gerileme olacağına işaret etmektedir. Bu yavaşlama, AB dışındaki ülkelerden gelen büyüme ivmesinin eksikliği, Çin'deki zayıf endüstriyel döngü ve tedarik zinciri darboğazları gibi çeşitli faktörlere bağlanmaktadır.

Raporda, 2024 yılı için de temkinli bir görünüm sunulmaktadır. Ciroda beklenen %1,8'lik bir reel düşüş ile birlikte ekonomik görünümü çevreleyen belirsizlikleri ve sermaye harcamaları ile rekabet gücündeki belirgin aşağı yönlü riskleri vurgulamaktadır. Yüksek faiz oranları firmaların yatırım yapma isteklerini zorlamakta ve finansal esnekliklerini sınırlamaktadır.

Bu durum özellikle AB makine sektöründe önümüzdeki aylara ilişkin üretim beklentilerinde kötümserliğe yol açmıştır.

Sektörler; yarı iletkenler, elektronik bileşenler ve makine kontrolleri gibi hammadde eksiklikleriyle karşı karşıyadır. Bu durum sipariş teslim sürelerinin uzamasına ve birçok siparişin işleme alınamamasına yol açmıştır.

Rapor, azalan talebe rağmen enerji ve endüstriyel metallerle ilgili maliyetlerin hafiflediğini ve istihdamın sabit kalmasının beklendiğini vurgulamaktadır. Ancak Avrupa'nın endüstriyel rekabet gücünün erozyona uğraması ve şirketlerin düşen talebe rağmen çalışanlarını ellerinde tutma ihtiyacı konusunda endişeler bulunmaktadır.

Bu pazar dinamiklerine uyum sağlamak ve gerilemenin etkisini azaltacak stratejileri keşfetmek, metal döküm sektörü gibi mühendislik endüstrilerinin tedarikçileri için büyük önem taşımaktadır.

Operasyonel verimliliğin optimize edilmesi, tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve ekonomik zorluklar karşısında dirençli kalmak için inovasyonun öncelenmesi işletmeler için faydalı olacaktır.

Orgalim Sonbahar 2023 Ekonomik Görünüm raporunu daha detaylı bir şekilde anlamak için raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.

https://orgalim.eu/reports/economics-statistics-report-autumn-2023

Kaynak: Orgalim Sonbahar 2023 Ekonomik Görünüm raporu.

 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı