Döküm Sanayi Meclisi Toplandı

TOBB Döküm Sanayi Meclisi 2022 yılının son toplantısını 5 Aralık 2022, Pazartesi günü gerçekleştirdi. TOBB Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu’nun katılımları ile Meclis Başkanı Uğur Kocaoğlu başkanlığında yapılan toplantıya kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katıldı. ​

Video konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantıda Döküm Sektörünün 2022 yılı genel değerlendirmesini yapan, 2023 yılı öngörü ve beklentilerini paylaşan meclis üyeleri ayrıca “Yeşil Mutabakat ve İklim Değişikliği” konularında TOBB’un yapmış olduğu çalışmalar konusunda bilgi alarak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) çıktılarını ve İklim Değişikliği Kanunundaki gelişmeleri değerlendirdi.

Salih Zeki Murzioğlu yaptığı açılış konuşmasında; son yapılan meclis toplantısından bugüne kadar TOBB’un meclis adına yaptığı çalışmaları ve son toplantıda alınan karar gereği yapılan görüşme ve girişimleri meclis üyeleri ile paylaştı.

Meclis Başkanı Uğur Kocaoğlu konuşmasında; hammadde, enerji ve lojistik tarafında büyük fiyat dalgalanmalarının yaşandığı, uluslararası ticaret dinamiklerinin değişime uğradığı bir yılı geride bırakmak üzere olduğumuz halde sektör genelinde siparişlerin ve üretim miktarlarının artış göstermiş olduğunu belirterek, global yatırımların ülkemize kaymaya devam etmesiyle birlikte, ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmak için sektörün teknoloji odaklı üretime, pazar gücünü artıracak hamlelere devam ediyor olduğunu sözlerine ekledi.

Devam eden yatırım projeleriyle sektörün artacak üretim kapasitesinin artacağına vurgu yapan Kocaoğlu, rekabetçi yapımızı kaybetmemek adına, artan enerji maliyetleri konusunda Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de imalat sanayisine yönelik stratejik destek ve hamlelerin zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

Yeşil Mutabakat gelişmelerine paralel olarak döngüsel ekonomi prensiplerine uygun olarak atık ve hammadde geri dönüşümüne yönelik eksik mevzuat düzenlemelerinin tamamlanmasının zorunlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Meclis Başkanı Kocaoğlu; dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de yaşanan döküm sektörünün eleman sıkıntısı sorununun, gündemdeki EYT tartışmalarıyla derinleşme riski taşıdığını belirterek bu konuda yapılacak düzenlemelerin mutlaka destek mekanizmalarını da içermesi gerekliliğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Ardından Meclis Danışmanı ve TÜDÖKSAD Genel Sekreteri S. Koray Hatipoğlu söz aldı. Yeni yayınlanan 2021 yılı Avrupa Döküm Sektörü raporu ışığında Türk Döküm Sektörünün Avrupa ülkeleri içindeki durumu konusunda bilgilendirme yaparak başladığı sunumunda, sektörün mevcut durumu ile 2023 ve sonraki yıllarda gündemimizde olacak konulara kısaca değindi. (İlgili sunuma erişmek için tıklayınız.)

Toplantının bir sonraki sunumu TOBB Çevre Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Yeşil Mutabakat ve İklim Değişikliği Konularında TOBB’un Çalışmaları” ve ”Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) Çıktıları” başlıklarında oldu. Böylece İklim Değişikliği Kanunundaki en son gelişmeler meclis üyelerine aktarıldı. (Sunuma buradan erişebilirsiniz.)

Meclis üyelerinin gündeme ilişkin değerlendirmelerinin ardından toplantı son buldu.

 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı