Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanımız Umur Denizci, enerji maliyetlerinde yaşanan artışlar nedeniyle Dünya Gazetesine açıklamalar da bulundu. Sayın Denizci, döviz girdisi sağlayan bir sektör olarak desteğe ihtiyacımız olduğunu vurguladı.
Enerji fiyatlarında yaşanan olağandışı artışlar, ağır sanayi tesislerini zorluyor. Enerjinin toplam maliyet içindeki payının arttığını belirten Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci, “Enerji şu anda, hammadde dışında, toplam maliyetlerimizin yarısını oluşturuyor ve maliyet kalemleri arasında ikinci sıraya çıktı. Enerji maliyetlerimizin payı toplamın içerisinde yüzde 15’i geçmiş durumda” dedi. Denizci, sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar, başta ana metal sanayi olmak üzere ağır sanayi üretimini etkilemeye devam ediyor. 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere yapılan güncellemeyle enerji fiyatlarının yılbaşından bu yana çok yüksek oranda arttığına işaret eden TÜDÖKSAD Başkanı Umur Denizci, bu dönemde doğalgaz fiyatının santrallerde yüzde 638, sanayide yüzde 549 ve konutlarda yüzde 93 arttığını kaydetti.
Umur Denizci, “Metal dökümhanelerinin en büyük girdisi olan hammadde tarafında son bir yılda yüzde 100’e yaklaşan artışlar yaşandı. İkinci ve üçüncü sıradaki kalemlerden personel giderleri tarafındaki artış yüzde 80’i bulmuş durumda. Üçüncü kalem enerji tarafındaki maliyetlerimiz ise yüzde 100’ü aştı ve döviz bazında dahi son bir yılda ikiye katlandı. Enerji şu anda, hammadde haricinde, toplam maliyetlerimizin yarısını oluşturuyor ve ikinci sıraya çıktı. Ortalama rakamlar verecek olursak enerji maliyetlerimizin payı toplamın içerisinde yüzde 15’i geçmiş bulunuyor. Bu konuda sektöre destek verilmeli” diye konuştu.
Her yıl 6 milyar Euro döviz girdisi sağlıyor
Denizci, enerji maliyetlerindeki artışın etkilerini şöyle değerlendirdi: “Yükselen enerji ve hammadde fiyatları, savaşın da etkileriyle birlikte, yıllık 2,5 milyon tona yakın döküm üretimiyle her yıl yaklaşık 6 milyar Euro döviz girdisi sağlayan sektörümüzü tehdit ediyor. Maliyetlerimizin dünya ve özellikle Avrupa ortalamalarının üzerinde artması sonucunda, toplam üretim bakımından Avrupa’da ikinci ve dünyada dokuzuncu büyük döküm üreticisi olan ülkemizin bu güçlü konumu zayıflayabilir.
Bu dönemde Avrupa Birliği ve özellikle Almanya’nın ağır sanayi kollarına getirdiği destek paketlerine dikkat çekmek istiyoruz. Olağanüstü koşullarda canla başla üretmeye devam eden sanayimiz için enerji maliyetlerinde sağlanacak en ufak bir destek bu dönemi atlatmamıza ve yaklaşık 50 bin dolayındaki istihdamımızın sürdürülebilirliğine ve büyümesine büyük katkı sağlayacaktır.”