Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Mevzuatı - EKÖK Metal Çalıştayı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanacak Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol (EKÖK) Yönetmeliği kapsamında, Metal Üretimi ve İşlenmesi alanında faaliyet gösteren tesislere yönelik EKÖK Metal Projesi 1. Çalıştayı 20-22 Mart 2019’da Kızılcahamam’da gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi tarafından yürütülen proje, ilgili sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin EKÖK mevzuatı kapsamına alınmasına yönelik geçiş sürecinin ve bununla ilgili maliyetlerin belirlenmesini amaçlıyor.

Çalıştayın açılışı Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ile Bakanlığa bağlı Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Nazan Özyürek tarafından yapıldı. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Sezin Çalık Çepe, Bakanlığın EKÖK Yönetmeliği ile ilgili yapmış olduğu çalışmaları, Dr. Ali Can da EKÖK Metal Projesi ile ilgili detaylı bilgileri katılımcılarla paylaştı.

İlk gün öğleden sonra ve ikinci gün, Demir Çelik İşletmeleri, Demir Dışı Metal İşletmeleri ve Metal Kaplama İşletmelerine yönelik ayrı oturumlar gerçekleştirildi. Burada öncelikle, ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmalara gönderilmiş olan ve taslak mevzuata uyum süreci ve buna yönelik maliyetlerin tespitine yönelik anket formlarının sonuçları değerlendirildi. Anket tasarımı, firmaların yanlış anlama ve yorumlamaları, özensizlik gibi olası sebeplerden kaynaklı tutarsızlıkların giderilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunuldu.

Bunun yanında, proje kapsamında gerçekleştirilen saha ziyaretlerinin ve yönetmelik kapsamında oluşturulacak diğer mevzuat taslaklarının değerlendirmeleri de yapılarak yaşanan sorunlar ve iyileştirme önerileri karşılıklı olarak tartışıldı.

Son gün ortak oturumlarında ise sektörlere özel Çalıştay bulguları sunuldu ve proje kapsamında ileriye dönük faaliyetler hakkında bilgi verildi. Projenin SWOT analizi sonrası kapanış gerçekleştirildi.

Çalıştayda döküm sektörünü temsilen, Genel Sekreterimiz S. Koray Hatipoğlu ve Çevre Danışmanımız Nefize Yıldız’ın yanı sıra, üye firmalarımızın temsilcileri; Denizciler Dökümcülük Çevre Sorumlusu Serkan Birkan, Demisaş Yönetim Sistemleri ve İdari İşler Müdürü Nihal Çetinkaya Akın ve Yönetim Sistemleri Şefi Manolya Kandemir, Çimsataş Çevre Sorumlusu Ece Güler yer aldı.

EKÖK Mevzuat taslağı, EKÖK Metal projesi ve Çalıştay kapsamında yapılan değerlendirmelerle ilgili detaylı bilgileri, EKÖK Mevzuatı - EKÖK Metal Projesi 1. Çalıştay Raporu başlıklı raporumuzda bulabilirsiniz.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

204

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı