Kimyasal Üretimi ve İthalatının Kayıt Altına Alınmasına Yönelik Yönetmelik Çalışmaları

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması hakkında Yönetmelikle (KKDİK) ilgili bilgilendirme toplantısı 10 Ekim 2019 tarihinde, İSO’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. Derneğimiz Genel Sekreteri S. Koray Hatipoğlu’nun da katıldığı toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sunumları yer aldı.

Kullanıcıların herhangi bir yükümlülüğünün olmadığı Yönetmelik kapsamında üretici veya ithalatçılara, belirlenmiş olan kimyasal maddelerin, belirli ölçütler çerçevesinde kayıt zorunluluğu getiriliyor.

Daha çok Tedarikçi Üyelerimizi ilgilendiren Yönetmelikle ilgili olarak, Bakanlığa bağlı Çevre ve Şehircilik Uzmanları Dilek Erkan’ın toplantı sunumu ve Eylem Özlem Nalbantoğlu’nun sunumu sitemizin Mevzuat bölümünde yer alıyor.

Uzmanlar Yönetmeliğin kayıt prosedürleri kapsamında, belli miktardan fazla üretim veya ithalat için Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) incelemesi zorunluluğu, her bir madde için veri girişini en aza indirmek için konsorsiyum oluşturularak ortak kayıt yapılması, beyanların gizli kalmasına yönelik prosedürler gibi konularda bilgilendirme yaptı.

Yönetmelik kapsamında olacak kimyasal maddelerle ilgili 2020’de Aday Maddeler listesi oluşturulup ilgili tarafların görüşüne açılacak. 1.1.2024’ten itibaren ise, kesinleşen listede yer alan kimyasal maddeler, Bakanlık izni ve kaydı olmadan piyasada yer alamayacak.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı