Sanayiciler Yükselen Enerji Maliyetleri Karşısında Destek Bekliyor

Türkiye’nin kendi sürdürülebilir ve yeşil enerjisini sağlaması hedefiyle devreye alınan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM), üretim çarklarının yavaşladığı korona virüs salgını sürecinde sanayicileri yüksek faturalarla karşı karşıya bırakıyor. Artan maliyetlerin yükünü taşımakta zorlanan sanayiciler, bu yükü Hazine ve Maliye Bakanlığı ile paylaşmak istiyor.

Dünya Gazetesinde yapılan haberde de pandemi nedeniyle üretimlerinde ciddi kapasite kayıpları yaşayan sanayicilerin, girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiği vurgulanıyor. Özellikle, TEİAŞ İletim Bedeli ile Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) nedeniyle her ay elektrik faturalarında öngörülemeyen fiyat artışlarıyla karşılaşan sanayiciler, enerjide de normalleşme adımları atılmasını istiyor. Sanayicileri en fazla zora sokan konu sistemin çok dalgalı yürümesi ve elektrik fiyatlarının önceden bilinememesi…

Üretim çarklarının yeniden dönmeye başladığı bu süreçte, ülke ekonomisini ayakta tutmak ve istihdam oluşturmak için elini taşın altına koyarak üstün bir gayret ve çaba gösteren sanayicilerin elini güçlendirecek adımlar hayati önem taşıyor.

TÜDÖKSAD İlgili Makamlar Nezdinde Girişimlerine Devam Ediyor

TÜDÖKSAD, metal döküm sektörünün en önemli girdilerinden biri olan enerji konusuyla ilgili bilgi vermek ve en azından normalleşme sürecinde bu bedelin makul seviyelerde tutulacak şekilde düzenleme yapılarak elektrik maliyetlerinin bir nebze olsun hafifletilmesine yönelik talepleri konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TOBB, İSO ve İDDMİB nezdinde girişimlerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Sn. Bülent Aksu’nun özel kaleminden taleplerimizin tamamın ilgili birimlere aktarıldığını, elektrik bedeli konusunda olanının da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın makamına gönderildiği bilgisini aldık.

Yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ana Metal Sanayi Dairesi Başkanlığının da talebimizle ilgili bir dosya oluşturup Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gönderdiğini öğrendik.

Ayrıca normalleşme sürecinde sektör ihtiyaç ve taleplerinin ele alındığı toplantılarda gündeme alınmak üzere konuyla ilgili özel dosyalar oluşturup paylaşmaya devam ediyoruz.

Bunlarda biri, eski Yönetim Kurulu Üyemiz Aynur Ayhan aracılığıyla ilettiğimiz İstanbul Sanayi Odası (İSO) toplantısı olurken, bir diğeri de İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği (İDDMİB) tarafından düzenlenen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın katılımıyla gerçekleşen toplantı oldu. Diğer taleplerimizle birlikte normalleşme sürecinde elektrik fiyatlarında düzenleme yapılması ihtiyacı da toplantıda ele alındı..

TÜDÖKSAD son yönetim kurulu toplantısında bu konuda, kapsamlı bir rapor oluşturulup ilgili makamlarla yüz yüze görüşme yapılmasına karar verildi ve bu yönde çalışmalara başlandı.

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı