Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı Çalışma grubu üçüncü toplantısını 14 Ocak tarihinde gerçekleştirdi ve toplantıya Derneğimizi temsilen Genel Sekreter S. Koray Hatipoğlu ve İş Geliştirme Uzmanı Tunçağ C. Şen katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı Çalışma grubunun üçüncü toplantısı Enerji Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla, Bakan Danışmanı/Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi (EVÇED) Başkanı Dr. Oğuz Can moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Sektörler ve Girişimcilik Dairesi Başkanı A. Saygın Baban, TOBB’un Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda hem üyelerini etkin ve doğru bir biçimde bilgilendirmek hem de kamunun gündemine özel sektör bakış açısını yansıtabilmek için çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.
Açılış konuşmasının ardından söz alan EVÇED Başkanı Dr. Oğuz Can; Yeşil mutabakat çerçevesi, Enerji Bakanlığının bu bağlamda yürüttüğü çalışmalar, öneriler, çıktılar ve katkıları konu alan bir sunum gerçekleştirdi. Sunum esnasında yeni uygulamalardan da bahseden Sayın Can, geri dönüşümün artık toplayıp ayrıştırmanın ötesine geçerek; cihazların tamir ve yeniden kullanımı gibi zorunlulukların geleceğini ifade etti.
Ülke olarak yenilenebilir enerji kullanımı bazında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğumuzu vurgulayarak; sanayi tesislerinin hem içsel hem dışsal faaliyetlerle enerji verimliliğini arttırarak emisyon hesaplamalarında avantajlı konuma gelebileceğine dikkat çekti.
Can’ın konuşmasının ardından EPDK’dan Organize Elektrik Piyasaları Grup Başkanı Dr. Hakkı ÖZATA, tüketicilerin yeşil enerji kullandığını ispat etme ve belgelendirme konusunda bir sertifika çalışması başlatıldığını açıkladı. 2021’de AB uyumlu sertifika başvurusu yapılacağını ve 2022’de bu standardın ülkemize kazandırılacağını söyleyerek elektrik depolamaya yönelik mevzuatın da yakında kamuoyu görüşüne açılacağını belirtti.
EPİAŞ’tan Elektrik Piyasası Uzlaştırma Yönetmeni Ahmet GÜNGÖR’ün YEKDEM ve YETA hakkında verdiği bilgiler sonrasında, ETKB Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı/Proje Destekleri Daire Başkanı Ersoy METİN; VAP, GA Destekleri ve 5. Bölge teşvikleri hakkında bilgiler verdi. Sanayi tesislerinin alternatif hammadde çalışmaları gerçekleştirmesinin karbon ayak izi açısından önemli faydaları olacağını vurgu yaptı.
2021 yılında Şişecam’ın da desteğiyle Cam sektöründe bir kıyaslama çalışması yapılacağını söyleyerek; iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir üretim çalışmalarında ilk ve en önemli kaynağın veri olduğuna dikkat çekildi.
Sunumların ardından sektör temsilcileri söz alarak konu ile ilgili düşüncelerini ve sorularını Enerji Bakanlığı temsilcilerine ilk elden iletme fırsatı buldular.
Karşılıklı iletişimin ve desteklerin devam etmesi dilekleriyle toplantı sona erdi.