TOBB Sektörel Ekonomi Şurası Gerçekleştirildi
Hazine ve Maliye Bakanlığına Sektörümüzün Talepleri Paylaşıldı.
 
28 Kasım 2020 Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, iş dünyası görüşmelerinin ikinci toplantısında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimiyle bir araya geldi.
 
Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TCMB Başkanı Naci Ağbal ve TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.

İlk oturumda ekonomi ve reform gündemi istişare edilirken ikinci bölümde ise tüm sektörleri bir araya getiren Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı sektörel toplantısı gerçekleştirildi. TOBB bünyesindeki 60 Sektör Meclis Başkanı video konferans üzerinden basına kapalı gerçekleştirilen oturuma bağlanarak ilgili sektörlerin sorun ve taleplerini dile getirme fırsatı buldu.

Her sektördeki en büyük firmalar ve ilgili sektörel derneklerin yer aldığı meclisler içerisinde Döküm Sanayi Meclisini toplantıda Başkan Uğur Kocaoğlu temsil etti. Kocaoğlu sektörde son dönemde en çok öne çıkan “Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarının (G.T.İ.P.) Sektörel Olarak Güncellenmesi” konusunu ve konunun çözümüne yönelik önerileri dile getirdi.
 
TOBB Döküm Sanayi Meclisi Başkanı Uğur Kocaoğlu’nun Konuşmasından Satır Başları

“..Yılda 2 milyon tondan fazla döküm üretimi gerçekleştiren Türkiye Metal Döküm Sanayi Avrupa’nın en büyük ikinci döküm üreticisi konumunda. 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz 2,3 milyon ton üretiminin parasal değeri ise 6 milyar dolara ulaştı.

Ülkemizdeki mevcut Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) ürünlerimizin malzemesi ve/veya üretim yöntemlerinin tanımlanması konusunda yetersiz kalıyor. Bu sebeple, kara ve deniz taşıt sektörü başta olmak üzere, beyaz eşya, hidrolik, inşaat ve makine sektörlerine parça üretmekte olan sektörümüzün ihracatının (ve bu alandaki ithalatın) en önemli bölümü otomotiv veya makine teçhizatı GTİP numaraları altında gerçekleşiyor.

Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği TÜDÖKSAD tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda bazı döküm ürünlerinin birden fazla pozisyonda farklı tanımlar altında sınıflandırıldığı ve bazı tip döküm ürünlerin ise kendine özel pozisyonlarının olmadığı için başka pozisyonlarda işlem gördüğü tespit edildi.

Ayrıca, İlave Gümrük Vergisi ve benzeri düzenlemeler de mevcut GTİP numaraları esas alınarak yapıldığından, söz konusu uygulamalarda metal dökümden mamul ürünlerin ayrıştırılamadığını ve liste dışında kaldığını görüyoruz.
Bahsettiğimiz hususlar; uygulanacak vergilerde ve kontrollerde, GTİP kurallarına uyum ve takip süreçlerinde, istatistiki çalışmalarda ve ticari politikaların oluşturulmasında kısıtlamalara sebep oluyor.

Çözüm olarak; özellikle döküm sektörümüz ile ilgili ürün ve ürün gruplarının GTİP sınıflamalarının ana ve alt pozisyonlarda boşluk kalmayacak şekilde yeniden düzenlenmesini ve gerekli olan ürünler için yeni tanımlar açılmasını öneriyoruz..”
 
 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı