Türkiye Döküm Sanayi Meclisi Sektörün Sorunlarını Masaya Yatırdı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Döküm Sanayi Meclis toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Zeki Murzioğlu’nun katılımları ve Meclis Başkanı Uğur Kocaoğlu başkanlığında, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcilerinin katılımlarıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

29 Eylül Cuma günü gerçekleşen toplantıda gündem “Döküm Sektörünün Gündemindeki Konularla İlgili Gelişmeler” ve “Güncel Sektör Verileri ve Öngörüleri” olarak belirlendi.

Kocaoğlu akabinde; “Sektörümüzü ilgilendiren önemli konu ve stratejileri ele almak amacıyla bir araya geldiğimiz bu toplantıda, “Sürdürülebilirlik”, “iklim politikaları” ve “rekabetçilik” gibi konular gündemimizin merkezinde bulunuyor, asıl problemimiz ise kaliteli eleman sıkıntısıdır.” dedi.

Dünya ile rekabet etmek için yapılan ve yapılması gerekenlere ilişkin sektörel değerlendirmelerde bulundu ve ayrıca şunları ekledi:

"Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS) içinde yer alan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) raporlama süreci, Ekim ayı itibariyle başlıyor. 2025 yılı sonunda ücretsiz tahsisatlar sona erecek ve sistem mali açıdan uygulanmaya başlanacak. Yakın gelecekte tüm sanayi dallarını kapsayacak olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, sektörde Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Ekonomi uygulamalarının benimsenmesini kolaylaştıracağı gibi firmalarımızın değişen koşullara uyum sağlamasına da yardımcı olacaktır."

Sonraki gündem maddesinde TÜDOKSAD Genel Sekreter Vekili Tunçağ Şen, “Döküm Sektörünün Gündemindeki Konularla İlgili Gelişmeler” ile “Güncel Sektör Verileri”ni içeren sunumunu gerçekleştirdi. Türk Döküm Sektörünün Avrupa ülkeleri içindeki durumu konusunda bilgilendirme yaparak, sektörün mevcut durumu ile sonraki yıllarda gündemimizde olacak konulara kısaca değindi.

Tunçağ Şen, ayrıca sunumunda metal döküm sektörünün tedarik zinciri içerisindeki döngüsellik oranının arttırılmasının ve bu kapsamda CHROMAFOR E-Öğrenme Platformunun sektör için büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Şen ayrıca İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen “İhracatta Düşüşün Kök Nedenleri Çalıştayı” ve sektörel endeks hakkında da bilgi verdi.

(İlgili sunuma erişmek için tıklayınız.)

Meclis üyelerinin gündeme ilişkin değerlendirmelerinin ardından toplantı son buldu.

(*Kaynak: https://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.php?rid=13367&lst=Haberler)

 
 
TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
6.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

194

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı