WFO Teknik Forum  Slovenya'da Gerçekleşti

WFO Teknik Forum organizasyonu bu yıl Slovenya Dökümcüler Birliği ev sahipliğinde 59. Uluslararası Portoroz Döküm Kongresi ile birlikte 18 - 20 Eylül tarihlerinde Slovenya'nın Portoroz kentinde gerçekleştirildi.

27 ülkeden yaklaşık 400 delegenin katılım gösterdiği organizasyona Türkiye'den TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci, Genel Sekreter S. Koray Hatipoğlu ve İş Geliştirme Uzmanı Tunçağ C. Şen katıldı. Üyelerimizden Demisaş ve Aveks'in de katılım sağladığı etkinlik; ilk gün gerçekleştirilen dökümhane gezileri ve Piran Belediye Başkanı ev sahipliğinde verilen resepsiyon ile birlikte iki günlük teknik oturumlar toplamında 3 gün sürdü.

“Döküm Parçalar: Kompleks Bileşenler” ana başlığı ile düzenlenen WFO Teknik Forum oturumlarında 100’ün üzerinde sunum ile birlikte 10 poster sunumu gerçekleştirildi, etkinliğin fuar kısmına ise 70'ten fazla firma katıldı. Genel oturumlar içerisinde ‘Demir ve Çelik Döküm’, ‘Demir Dışı döküm alaşımları’, ‘Döküm Teknolojileri’, ‘Sektördeki Değişim Trendleri’ başlıkları altında yapılan sunumlara ek olarak ‘Genç Araştırmacılar ve Öğrenciler Semineri’ bölümünde de üniversite mensuplarının sözlü ve poster sunumları yer aldı.

Açılış oturumu ile birlikte ‘Sektördeki Değişim Trendleri’ ile ‘Demir Dışı Döküm Alaşımları’ başlığı altındaki sunumlardan özet bilgileri TÜDÖKSAD İş Geliştirme Uzmanı Tunçağ C. Şen derledi.

Açılış oturumunda; WFO İnsan Kaynakları ve Eğitim Faaliyetleri Komitesi yöneticisi olan İngiltere temsilcisi Pam Murrell, Tüdöksad'ın da aktif olarak rol aldığı çalışma grubunun mesleki eğitim ile ilgili yaptığı çalışmalardan bahsederek; her ülkenin mesleki eğitim faaliyetleri hakkında ülke temsilcilerinden alınan bilgilerin sınıflandırılarak İngilizce dilinde tüm WFO üyelerinin kullanımına sunulması yönündeki proje hakkında son durumu özetledi.

Hüttenes Albertus Chemische Werke GmbH Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Carsten Kuhlgatz "How suppliers and foundries can advance technology together" başlıklı konuşmasında, HA Grubunun Almanya'nın Hannover kentinde hayata geçirdiği Competence Center teknoloji merkezi bünyesinde  müşterileri ve müşterilerinin farklı kalemlerdeki tedarikçileri ile nasıl yeni projeler geliştirdiklerinden bahsetti ve Çin'den bir dökümhane ile yaptıkları çalışmayı anlattı.

Sonrasında söz alan Polonya Döküm Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Natalia Sobczak, metal dökümünde yüksek sıcaklık kavramı ve bunun yanında sıvı metalin kimyasal kompozisyona ve diğer faktörlere bağlı olarak dinamiklerinin nasıl değiştiğine dair yaptıkları yeni çalışmalar hakkında bilgi verdi. Avusturya Leoben kentinde bulunan Montan üniversitesi ve Avusturya Döküm Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Dr. Peter Schumacher alüminyum alaşımlarının dökümünde tane inceltici olarak Skandiyum ve Erbiyum ilavelerinin etkilerinden örnekler sundu ve irdelemelerde bulundu.

Slovenya Ljubljana Üniversitesi'nden Prof. Dr. Primoz Mrvar yaptığı sunumda Slovenya Döküm Sanayisi hakkında istatistikler sunarak; sektörün teknik kabiliyetleri, güncel eğilimler ve hedefler hakkında dinleyicilere detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Sektördeki Değişim Trendleri: • Almanya Duisburg-Essen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rüdiger Deike "Circular Economy-What the EU wants for the Future, the Foundry Industry is doing it today” başlıklı sunumunda, Avrupa Birliği bünyesinde 2015 yılında başlatılan "Döngüsel Ekonomi Eylem Planı" çerçevesinde geri dönüşüm uygulamalarının taşıdığı önemi vurgulayarak döküm tekniğinin yapısı sayesinde dökümhanelerin birer doğal geri dönüşüm merkezi olduğunu belirtti. Eylem Planının etkilerine Almanya'dan örnekler vererek sanayi kollarında yaşanan gelişmeleri, metal üretiminde ikincil proseslerin sağladığı avantajları, enerji ve dünya metal fiyatları bazında detaylı tablolar ile ifade etti.

Döküm Teknolojileri:•  Heinrich Wagner Sinto Maschinenfabrik GmbH'den Frank Jürgen Höhn güncellenen Seiatsu teknolojisinin maça kumu tüketiminde sağladığı avantajları örnekler açıklarken, Weiler Abrasives d.o.o. firmasından Miran Gosnjak geliştirdikleri yeni malzeme teknolojileri ile taşlama işleminde sağlanabilecek verimlilik artışları hakkında bir bilgilendirme yaptı.

Oskar Frech Gmbh+Co.KG firmasından Dr. Waldemar Sokolowski, firma bünyesinde eklemeli imalat teknolojisinden nasıl faydalanıldığına dair paylaşımlarda bulundu. Özellikle enjeksiyon döküm tezgahı kalıpları için geliştirilen soğutma çözümleri sayesinde proses döngü sürelerinde büyük avantajlar kazanıldığına dair verileri videolar ile birlikte katılımcılara sundu.

DISA Industries A/S'den Juraj Trojan, DISAMATIC C3 serisi kalıplama teknolojisi hakkında bilgi vererek, güncellenen sistemlerin nasıl kullanıcı dostu bir yapıya büründüğü ve işletmeler açısından ilk yatırım maliyeti ile üretim süreçleri içerisinde sunduğu esnekliğe dair önemli gelişmeleri görselleri ile birlikte vurguladı.

Demir Dışı Döküm Alaşımları: • Nemak Linz GmbH'den Bernhard Stauder, elektrikli araç teknolojisinin gelişimine ve geleceğine dair bir projeksiyon sunarak Nemak bünyesinde elektrikli araçların yapısal parçalarına dair yapılan çalışmalardan ve Nemak yaklaşımından önemli kesitler sergiledi.

Teknik oturumlar haricinde Tüdöksad Genel Sekreteri S. Koray Hatipoğlu ve İş Geliştirme Uzmanı Tunçağ C. Şen, Dünya Dökümcüler Birliği WFO bünyesinde oluşturulan ve ilk kez Slovenya'da bir araya gelen Derneklerin Yönetimi Çalışma Grubu toplantısına katıldı. Toplantıda Polonya temsilcisi Katarzyna Liszka Polonya Dökümcüler Birliği'nin yapısı ve çalışma biçimi hakkında bilgi vererek projelerini anlattı. Sonrasında diğer ülke temsilcileri kendi uygulamaları hakkında paylaşımlarda bulundu.

WFO Olağan Genel Kurulu ise 20 Eylül Cuma günü gerçekleştirildi. WFO Yönetim Kurulu Üyesi de olan TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Umur Denizci'nin, ülkemiz adına 2020 - 2021 döneminde WFO'nun Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstleneceği tüm üyelere ilan edildi.

Olağan Genel Kurulu gündemindeki gelecek etkinlikler bölümünde ise, 2021 yılında Tüdöksad ev sahipliğinde İzmir Çeşme'de düzenlenecek olan WFO Teknik Forum etkinliğinin tanıtımı için, üyelerinin katkılarıyla Tüdöksad tarafından hazırlanan tanıtım filminin gösterimi yapıldı ve tüm genel kurul katılımcıları tarafından büyük beğeni topladı. Tüdöksad tarafından hazırlanan tanıtım broşürlerini de büyük bir ilgiyle inceleyen ülke temsilcileri Çeşme'de düzenlenecek olan etkinliği heyecanla bekleyeceklerini belirttiler.

 

TÜDÖKSAD, Dünya Dökümcüler Birliği ve Avrupa Dökümcüler Birliği Üyesidir.

İŞ BİRLİKLERİMİZ

TÜDÖKSAD, CHROMAFOR (Erasmus+ KA202) projesinin bir ortağıdır.
TÜDÖKSAD, Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformunun bir üyesidir
Rakamlarla TÜDÖKSAD
9.5 Milyar

Türkiye Döküm İhracatı (Euro)

2

Türkiye'nin Avrupa Döküm Üretim Sıralaması

1976

Kuruluş Tarihi

203

TÜDÖKSAD Üyelerinin Sayısı